Nieuws/Binnenland
480565
Binnenland

18 Koerden aangehouden in ministerie BuZa

DEN HAAG - Een groep Koerdische betogers is vrijdagavond het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag binnengedrongen. De politie heeft achttien mensen aangehouden die zich "tegen de regels in het ministerie bevonden".

De Federatie Koerden in Nederland laat weten dat de betogers gefrustreerde Koerden zijn die protesteren tegen aanvallen van de Turkse luchtmacht en het Turkse leger op Koerdische plaatsen in Turkije. Alleen al in de stad Silvan zouden daardoor de afgelopen dagen al zeker negen doden zijn gevallen. De federatie beschuldigt de Turkse regering van "etnische zuivering" door het "vermoorden van onschuldige burgers", en roept Nederland en de EU op er bij de Turkse regering op aan te dringen het vredesproces te hervatten.

Een groep van maximaal dertig betogers kwam vrijdag naar het departement. Agenten probeerden in eerste instantie om in een gesprek met de bezetters een oplossing te vinden voor de ontstane situatie. De Federatie Koerden zegt zelf niet de organisator te zijn van de demonstratie.