Nieuws/Binnenland
480574
Binnenland

Het blijft spannend met het belastingplan

DEN HAAG - Het blijft spannend hoe het zal aflopen met het Belastingplan en de lastenverlichting van 5 miljard euro. De oppositie is vooralsnog ontevreden over de aangepaste versie, die het kabinet vrijdag aankondigde. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het voorstel door de Senaat te loodsen.

D66 en GroenLinks vinden het nieuwe plan te mager, terwijl de SP, ChristenUnie en de SGP het ronduit afwijzen. Het CDA gaat vermoedelijk wel akkoord. Wat de PVV ervan vindt, was vrijdagavond niet duidelijk.

Het kabinet hoopt er toch maar het beste van. In het nieuwe plan zijn zoveel mogelijk maatregelen verwerkt die tegemoetkomen aan de wensen die de partijen eerder op tafel legden. Maar die zijn niet allemaal te verenigen, aldus premier Mark Rutte.

Het kabinet paait de partijen door 200 miljoen extra uit te trekken voor kinderbijslag en kinderopvangtoeslag, door lasten voor ouderen structureel met 100 miljoen te verminderen, door de ondersteuning van ouders met een gehandicapt kind te verhogen en te schuiven met de energiebelasting voor gas en elektriciteit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Om dit te dekken gaat de accijns op shag omhoog, hetgeen 100 miljoen moet opbrengen, en komt er een "iets geringere" tariefsverlaging in de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting

Rutte beaamde dat er geen garanties zijn dat er uiteindelijk genoeg politieke steun is in de Eerste Kamer. Maar hij proeft ook bij de oppositie een brede wens voor de lastenverlichting van 5 miljard. Met dit plan probeert het kabinet volgens hem "op een nette, fatsoenlijke wijze de wensen van de partijen te honoreren".

Het kabinet wil met het Belastingplan 35.000 banen verwezenlijken en de economische groei bevorderen. "Zonder de lastenverlichting profiteert het gemiddelde huishouden nauwelijks van de opbloeiende economie, terwijl in het bijzonder ouderen en alleenverdieners met kinderen erop achteruit zouden gaan", benadrukte staatssecretaris Eric Wiebes vrijdagavond nog eens in een brief aan de Kamer.

De Tweede Kamer zou komende dinsdag over het Belastingplan stemmen. Het is aan de Tweede Kamer om het debat over het plan eventueel nog te heropenen.