Nieuws/Binnenland
480589
Binnenland

Nederlander voor de rechter op Bali

Dennis L.: Hasj nodig tegen pijn

Dennis L. woensdag aankomst bij de rechtbank van Denopasar.

Dennis L. woensdag aankomst bij de rechtbank van Denopasar.

De 46-jarige Nicolaas Dennis L. uit IJmuiden, die eind juli op Bali werd opgepakt voor drugsbezit, is woensdag voor de rechtbank van Denpasar verschenen. Hij is aangeklaagd voor het bezit en gebruik van 0,84 gram hasj.

Dennis L. woensdag aankomst bij de rechtbank van Denopasar.

Dennis L. woensdag aankomst bij de rechtbank van Denopasar.

Voor deze kleine hoeveelheid hangt de Nederlander een gevangenisstraf van vier tot maximaal twaalf jaar boven het hoofd.

Met zijn handen in boeien schermde Nicolaas Dennis L. met een krant zijn gezicht af, terwijl hij de rechtszaal kwam binnenlopen. Behalve zijn advocaat werd de 46-jarige man vergezeld door een Indonesische vriendin en een vertaler.

Pijn

„Nicolaas wilde hasj gebruiken tegen chronische pijn in zijn rug, die hij heeft overgehouden aan een ongeluk op zijn werk”, aldus zijn advocaat Made Suardika. Volgens de raadsman heeft de Nederlander, die vastzit in de beruchte Kerobokan-gevangenis, erg veel last van zijn rug. De advocaat wil de gevangenisarts oproepen als getuige. In de komende week worden de eerste getuigen gehoord.

De politie was een onderzoek naar de man begonnen, nadat er een tip was binnengekomen over een Nederlander die hasj gebruikte. De hasj werd gevonden bij een inval in het appartement van L. in de plaats Jimbaran in Zuid-Kuta.

L. woont al vijftien jaar op Bali. Naar verluidt heeft hij er ook een zoon, die een professionele skateboarder zou zijn.

Streng

De drugswetgeving van Indonesië is een van de strengste ter wereld. Op het bezit en gebruik van drugs staan zware straffen, ongeacht of het om soft- of harddrugs gaat. Het land hanteert een absoluut ’zero tolerance’-beleid, ondanks het gemak waarmee verschillende soorten drugs te krijgen zijn op toeristische trekpleisters als Bali.