Nieuws/Buitenland
480592
Buitenland

Merkel verdedigt vluchtelingenbeleid

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die onder vuur ligt vanwege haar vluchtelingenbeleid, heeft dat beleid voor de Duitse televisie met hand en tand verdedigd. Merkel zei tegen de ZDF dat ze alles onder controle heeft wat de vluchtelingen aangaat en dat Duitsland het probleem aankan. Ze herhaalde haar lijfspreuk uit de crisis: "Wir schaffen dass."

Merkel wordt door velen als veel te gastvrij gezien. En ze zou bovendien door haar uitspraken migranten uitnodigen naar de Bondsrepubliek te komen.

Het vraaggesprek van de ZDF met Merkel onder de titel "Wat nu, mevrouw Merkel?" is vrijdagavond uitgezonden. De christendemocratische Merkel weigerde opnieuw een maximum aantal vluchtelingen vast te leggen. Talrijke vooraanstaande politici, vooral leden van de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU eisen dat de stroom vluchtelingen op een of andere manier wordt gestopt. Zo riepen de deelstaatpremier Reiner Haseloff van Sachsen-Anhalt en de Beierse minister van Financiën, Markus Söder, om maxima. Beiden zijn christendemocraten.

Söder betoogde vrijdag in München dat Duitsland jaarlijks 200.000 tot 300.000 "nieuwe burgers zinvol kan integreren. Bij nog meer mensen kan de integratie nauwelijks nog lukken". Dit jaar verwacht de regering 800.000 migranten. Merkel betoogde eerder dat "asielrecht geen plafond heeft". Haseloff zei dat dit "misschien theoretisch wel waar is, maar praktisch zeker niet".

Merkel erkende vrijdag dat er ook in eigen gelederen meningsverschillen zijn, met onder anderen minister van Financiën Wolfgang Schäuble, maar het belangrijkste is "dat ik vecht met daden voor de weg die ik voor me zie".