Nieuws/Buitenland
480599
Buitenland

Gegijzelden zongen: 'You will never leave Osama’s lovely hotel'

Jihadi John dwong gevangenen te dansen

AMSTERDAM - Gruwelijke mishandelingen, bizarre liedjes en het verplicht dansen van de tango. Niet alleen ideologisch was ’Jihadi John’ volledig doorgedraaid, ook in de dagelijkse omgang met gevangenen was de bekendste van alle IS-beulen, donderdagavond vermoedelijk uitgeschakeld door een Amerikaanse drone, compleet van het padje.

Een maand geleden deed de Deense freelance fotograaf Daniel Rye Ottosen, die op 19 juni van het afgelopen jaar na dertien maanden gevangenschap als voorlopig laatste gijzelaar werd vrijgelaten, zijn verhaal over het leven in de kerkers van de Islamitische Staat. Rye Ottosen zat vast sinds 16 mei 2013, één dag nadat hij de Turks-Syrische grens was overgestoken om het dagelijks leven in oorlogsgebied vast te leggen.

„’Wil je dansen?’ vroeg hij op dreigende toon”, herinnert Rye Ottosen (26) zich een bizar voorval met Mohammed Emwazi (27), Jihadi Johns echte naam. „Hij pakte me op, en toen moesten we samen de tango dansen – John en ik.”

De gepassioneerde Argentijnse dans als voorspel voor een flink pak slaag, want alles wat Jihadi John met zijn gevangenen deed eindigde met een flink pak slaag.

Rye Ottosen: „Ik hield mijn hoofd omlaag – hem in de ogen kijken betekende nog meer klappen – en mijn armen omhoog. Hij voerde me al dansend door de gevangenis. Plotseling veranderde het, gooide hij me neer en sloeg en schopte hij me. Ten slotte dreigden hij en zijn maten me mijn neus af te snijden.”

Hotel California

Het verhaal van Rye Ottosens gevangenschap werd door een Deense journalist opgetekend en is in boekvorm uitgebracht. „Ik moest Hotel California van de Eagles zingen, maar met een aangepaste tekst: ’Welcome to Osama’s lovely hotel, such a lovely place, such a lovely place. You will never leave Osama’s lovely hotel, and if you try, you will die, Mr Bigley-style.’” Ken Bigley werd in 2004 onthoofd door Al-Qaeda, waarvan de Syrische tak later tot IS zou uitgroeien.

Jihadi John was een van vier beulen met een Brits accent – samen werden ze cynisch ’de Beatles’ genoemd. In het enige interview dat Rye Ottosen over zijn gevangenschap gaf, aan de Deense publieke omroep, vertelt de fotograaf dat juist die vier bewaarders de ergste waren.

„Als zij de gevangenis binnen kwamen, dan rook je dat. Soms rook je de Beatles zelfs al als ze de gevangenis naderden. Dan gingen we allemaal met onze armen tegen de muur staan – voor het geval dat ze het echt waren.”

Ketting

Jihadi John en zijn mede-’strijders’ probeerden Rye Ottosen tot een bekentenis te dwingen dat hij CIA-agent was. „Ze waren erg goed in martelen, wisten precies hoe ver ze konden gaan. Ik werd met een ketting aan het plafond opgehangen, handen geboeid boven mijn hoofd. Ik kon wel staan, maar dat moest ik dan een hele dag volhouden.” Toen de IS’ers dreigden dat hij drie dagen zo zou moeten staan, zag Rye Ottosen geen andere keus dan zich van het leven te beroven. „Ik wilde geen deel van deze wereld meer zijn, dus ik heb geprobeerd me aan mijn ketting op te hangen.”

De Deen kwam vrij nadat een inzamelingsactie via Facebook de benodigde twee miljoen euro aan losgeld opleverde. Zijn vier medegevangenen, James Foley, David Haines, Alan Henning en Steven Sotloff, werden later onthoofd – de Britse en Amerikaanse autoriteiten stonden het ingaan op de eisen van IS niet toe, de Denen wel.