Nieuws/Buitenland
480601
Buitenland

'Gemiste kans dat Jihadi John niet levend is gepakt'

Amsterdam - Na premier Cameron heeft ook de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn gereageerd op de waarschijnlijke dood van Mohammed Emwazi (27), alias Jihadi John.

De fractievoorzitter van de Labourpartij noemt het een gemiste kans dat de beroemdste beul van de Islamitische Staat niet levend is opgepakt. „Emwazi is ter verantwoording geroepen voor zijn gevoelloze en brute misdaden”, aldus Corbyn. „Maar het zou voor ons allemaal veel beter zijn geweest als hij voor de rechter had kunnen verschijnen.”

Corbyn krijgt bijval van Reg Henning, broer van de door Jihadi John onthoofde Alan Henning. „Ik had liever gezien dat hij berecht was.”

Corbyn, een oud-communist, heeft zich eerder tegen gerichte aanvallen door onbemande vliegtuigen geuit. De Labourleider noemde als ´backbencher´ in het Britse Lagerhuis de dood van Osama bin Laden door Amerikaanse Navy SEALS ´een tragedie´, omdat het niet tot een rechtszaak kwam.

'Onbelangrijke gebeurtenis'

Anjem Choudary, een haatprediker die in Groot-Brittannië verdacht wordt van het rekruteren voor IS en die zich inzet voor invoering van de sharia aan de overzijde van de Noordzee, reageert laconiek op de berichten over Emwazi's dood. „Als het al waar is, is het een onbelangrijke gebeurtenis”, aldus de man die de terroristen van 9/11 ophemelde. „Het is daar oorlog! Dan doden mensen elkaar, ze liggen niet met elkaar te vrijen.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry reageerde vanochtend als een van de eersten op het nieuws dat een drone-aanval een einde zou hebben gemaakt aan het leven van Jihadi John. „De dagen van de Islamitische Staat zijn geteld.”

Voormalig premier Tony Blair roept zijn opvolger Cameron naar aanleiding van Emwazi´s waarschijnlijke dood op om, net als de VS, luchtaanvallen op Syrië uit te voeren.

Reactie nabestaande

Bethany Haines, de dochter van de vermoorde hulpverlener David Haines, reageerde op de Britse zender ITV. ¨Ik voelde me direct heel erg opgelucht, omdat ik nu weet dat Jihadi John nooit meer in die verschrikkelijke video´s zal verschijnen. Hij was maar een pion in het stomme spel van de Islamitische Staat, maar ik heb uitgekeken naar zijn dood.¨