Nieuws/Binnenland
480603
Binnenland

Blok: van zwarte kleur van Piet moeten we af

AMSTERDAM - Dieuwertje Blok vindt dat de pieten tijdens het sinterklaasfeest voortaan niet meer zwart moeten zijn. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal zegt dat zaterdag in Letter&Geest, een magazine van dagblad Trouw.

"De pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend", aldus Blok. "Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was het een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen. Het sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af." Blackface is een Amerikaanse - racistische - karikatuur van zwarte mensen. Blok beschrijft er de traditionele Zwarte Piet mee, aldus Trouw vrijdag op de website van de krant.

Het Sinterklaasjournaal is voor veel scholen, bedrijven en instellingen leidend: de lijn die het kinderprogramma inzet (vooral qua kleur van de pieten) wordt gevolgd. Maandag was de eerste uitzending van dit jaar. Tot nu toe hebben de pieten in het Sinterklaasjournaal een donkere kleur.

Het debat wordt zo "agressief en ongenuanceerd" gevoerd, dat Blok ervan wakker ligt, vertelt ze verder. Zwarte Piet abrupt afschaffen, vindt de presentatrice geen goed idee. "Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet."

De 58-jarige Blok presenteert het Sinterklaasjournaal al vanaf het begin, dat was in 2001.