Nieuws/Buitenland
480607
Buitenland

Strafhof laat eerste veroordeelde vrij

DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag laat een van de twee mannen die het ooit heeft veroordeeld, de Congolees, Germain Katanga, in januari vrij. Het hof heeft vrijdag laten weten dat hij dan twee derde van zijn straf van twaalf jaar cel heeft uitgezeten en in aanmerking komt voor vervroegde invrijheidstelling.

Katanga was een bendeleider die zich in het noordoosten van Congo in 2003 en 2004 onder meer schuldig heeft gemaakt aan massamoorden op weerloze dorpelingen en aan de inzet van kindsoldaten. Hij is daarom door het ICC in 2012 veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij was al in 2007 opgepakt en overgedragen aan het ICC.

Het ICC is door tal van landen in 2002 opgezet om volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te berechten, wanneer dat in het betrokken land niet kan of wordt nagelaten. Het hof spendeert circa 100 miljoen euro per jaar maar heeft nog slechts twee mannen veroordeeld, Katanga en diens landgenoot Thomas Lubanga Dyilo.