Nieuws/Binnenland
480608
Binnenland

Rutte: door met Belastingplan zonder oppositie

DEN HAAG - Het kabinet gaat zonder oppositiepartijen verder met het nieuwe Belastingplan. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie. Dat betekent dat er vooraf geen akkoord wordt gesloten met de oppositie.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig voor een belastingverlaging à 5 miljard euro, omdat het geen meerderheid heeft in de Eerst Kamer. In de senaat hebben VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels.

Staatssecretaris Eric Wiebes zal het plan wijzigen zoals dat tot nu toe op tafel lag. Daarin zullen zoveel mogelijk maatregelen worden verwerkt om tegemoet te komen aan de wensen van de oppositie.

In de aangepaste variant blijft de 5 miljard lastenverlichting overeind. De kinderbijslag en kinderopvangtoeslag gaan omhoog, de lasten voor ouderen omlaag. De ondersteuning voor ouders met een gehandicapt kind worden ’fors’ opgeschroefd. Het kabinet betaalt de maatregelen door de accijns op shag te verhogen. Verder gaan de tariefsverlagingen in de inkomstenbelasting minder ver.

Het kabinet onderhandelde nog met christelijke partijen over een akkoord. Maar die wensen liepen zo ver uiteen dat ze niet allemaal verenigbaar zijn, zei Rutte.

De SGP trok haar steun in omdat ze vindt dat eenverdieners te veel worden belast. SGP-kamerlid Dijkgraaf was na de donderdag stukgelopen onderhandelingen in de Tweede Kamer op vrijdagmorgen nog met een alternatief voorstel gekomen. Het zou kostwinners ontzien en minder banen kosten. Dit alternatief bleek echter onhaalbaar.

Donderdag overlegde het kabinet de hele dag vergeefs met coalitie en oppositiepartijen om steun te krijgen voor het belastingplan, waarvan de 5 miljard lastenverlichting deel uitmaakt. Steun van oppositiepartijen is nodig om het plan ook door de Eerste Kamer te krijgen. In de senaat hebben VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft meermalen laten weten dat hij bereid is zijn plan op onderdelen aan te passen.

De coalitie heeft ook steun gezocht bij D66. Die wil dat het Belastingplan leidt tot meer banen en een ’vergroening’ van het belastingstelsel. Alleen maar visieloos een cadeau van 5 miljard uitdelen, wil de partij niet steunen. Wiebes leek daarom aan te sturen op een akkoord met de christelijke partijen SGP, ChristenUnie en CDA. Die gesprekken liepen donderdagavond andermaal vast. Vrijdag liet de SGP weten de steun voor het belastingplan definitief in te trekken.