Nieuws
480613
Nieuws

VROUW Café

'Je kunt heel veel doen aan je eigen geluk'

Gelukkig zijn, dat willen we allemaal wel. In VROUW Café legde geluksprofessor Patrick van Hees alles uit over geluk, gaf hij tussendoor een opdracht waardoor iedereen gegarandeerd moest lachen en zei hij bovenal dat jezelf heel veel kunt doen aan je eigen geluk.

Patrick van Hees schreef het boek ‘De Geluksprofessor’ en ‘De Geluksoma’. Je kunt dus wel zeggen dat hij alles over geluk weet. Zweverig gedoe? Helemaal niet. Patrick legt alles heel duidelijk uit, geeft praktische tips en is alles behalve zweverig. De VROUW-lezeressen die aanwezig zijn hebben er dan ook veel zin in. “Ik hoop op verrassende inzichten”, vertelt een lezeres.

Opladen

“Je laadt je mobiel iedere dag op, maar veel mensen laden zichzelf niet op voor een nieuwe dag”, vertelt Patrick. Veel vrouwen in de zaal knikken, het is heel herkenbaar. Patrick vertelt dat het belangrijk is om jezelf op te laden. Daar voel je je beter door, gelukkiger. “Vakantie is oplaadpunt nummer 1 voor mensen, maar ook tijd met je partner doorbrengen, lezen, tv-kijken of op tijd naar bed gaan zijn dingen waar mensen zich door kunnen opladen”, aldus Patrick.

Mensen

''Doelen, opladen en mensen”, herhaalt Patrick. Het zijn de drie pijlers voor geluk: doelen in je leven kiezen waar jij gelukkig van wordt, jezelf opladen door leuke dingen te doen en betrokken zijn met de mensen om je heen. En dat betrokken zijn is heel simpel. “Make a MESSH”, zegt Patrick, “Make Eyecontact, Smile, Say Hello”. Bij een eerste ontmoeting is het al belangrijk om belangstelling te tonen. Maar ook je relaties onderhouden is belangrijk.

--In 10 stappen gelukkiger--

3 tips voor geluk van Patrick van Hees

- Plan je oplaadpunten: zorg dat je tijd in je agenda hebt voor dingen waar je energie doorkrijgt. Dat kan een uurtje sporten zijn, even lezen of gewoon rustig zitten en even helemaal niets doen.- Tel je genietmomenten: kijk positief naar je dag en tel je genietmomenten. Pak bijvoorbeeld een zakje met kleine vlindertjes en een tweede zakje waar niets in zit. Stop ze in je broekzak. Bij elk genietmomentje dat je hebt stop je een vlindertje in een andere zakje. Eind het eind van de dag tel je de vlinders en kijk je of je nog kunt herinneren waar ze voor staan. Na een paar weken geef je de zakjes door aan een vriendin. Zo wordt zij ook bewust van de mooie momenten op een dag. - Start iedere dag met een One Minute Mail: stuur iemand in de ochtend een berichtje. Het duurt maar een halve minuut, maar het effect is groots. App bijvoorbeeld een vriendin om te vertellen dat je blij bent dat je vriendinnen bent en wens haar een fijne dag.

Wat vonden de VROUW-lezeressen?

''Je gaat anders over dingen denken'', zegt een lezeres na afloop. Patrick heeft veel uitgelegd, maar tussendoor ook opdrachten gedaan met alle vrouwen, waaronder een sessie waardoor iedereen moest lachen. De vrouwen moesten elkaar namelijk aankijken. De ene keek neutraal, de ander lachte. Door het gelach van de ander ging de ander ook lachen. ''Door die interactie krijg je een gevoel van saamhorigheid in de zaal, het wordt veel intiemer. Ik vond het echt gezellig'', vertelt een lezeres. Wat ook meehelpt aan de saamhorigheid is het feit dat Patrick bijna iedereen bij naam onthoudt. Zo wordt het veel persoonlijker. ''Hij vertelde heel positief, duidelijk. Ik vond het heel erg interessant'', aldus de lezeres.