Nieuws/Binnenland
480626
Binnenland

Steeds meer bestuurders mijden de spits

DEN HAAG - Steeds meer bestuurders mijden de spits. Inmiddels wordt dat 47.000 keer per dag gedaan.

Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag. Het eerste pakket maatregelen voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur heeft zijn vruchten afgeworpen, concludeert het ministerie over het programma Beter Benutten.

Op sommige wegen is er 19 procent minder vertraging door Beter Benutten, dat in 2011 is begonnen. Inmiddels werken ruim 2100 werkgevers en zo'n 176.000 werknemers mee.

Rijk, twaalf regio's en het bedrijfsleven namen honderden maatregelen op de weg en in het openbaar vervoer. Ze willen bereiken dat er op bepaalde trajecten in de drukste gebieden van het land een rem op de omvang van de files wordt gezet. Ook moet de drukte in het openbaar vervoer tijdens de spits worden verminderd.

De maatregelen dragen bij aan de bereikbaarheid van de betrokken regio's en de doorstroming van het verkeer, aldus het ministerie. Beter Benutten leidt ook tot minder uitstoot: een CO2-reductie van ruim 70.000 ton en een afname van stikstofuitstoot (NOx) van 150 ton jaarlijks.