Nieuws/Buitenland
480629
Buitenland

Studenten Zuid-Afrika winnen zaak om Engels

STELLENBOSCH - Studenten aan de universiteit van Stellenbosch krijgen hun zin: niet langer krijgen ze college in het Afrikaans, maar in het Engels. Dat heeft de leiding van de Zuid-Afrikaanse universiteit vrijdag besloten.

Stellenbosch gold tijdens het apartheidsregime als het intellectuele centrum van de Afrikaners, de blanke Zuid-Afrikanen die de zwarte bevolking achterstelden. De studenten beklaagden zich erover dat het aanhoudende gebruik van Afrikaans racistisch was en een handicap vormde voor zwarte studenten, die vooral Engelstalig zijn.

"Omdat Engels de voertaal van Zuid-Afrika is, zal al het onderwijs aan de universiteit van Stellenbosch in het Engels worden gegeven", verklaarde de directie volgens The Guardian. De universiteit houdt wel een studie Afrikaans.

"Deze ingrijpende verandering, van het gebruik van Afrikaans als belangrijk middel van onderdrukking en uitsluiting naar het aannemen van een taal die door iedereen als officiële taal wordt gedeeld, is een belangrijke overwinning in de strijd om onderwijs toegankelijk te maken", verklaarden de studenten.

Onlangs slaagden studenten in Kaapstad erin een standbeeld van de Britse kolonist Cecil Rhodes te laten verwijderen.

Landelijke studentendemonstraties zorgden er vorige maand voor dat de regering plannen liet varen om het collegegeld te verhogen.