Nieuws/Binnenland
480633
Binnenland

Dijkhoff: Geen recht op eigen tv

Den Haag - Geen enkele asielzoeker zal elders worden ondergebracht als de faciliteiten in een asielzoekerscentrum of tijdelijke opvang hem of haar niet zinnen. Dat zegt staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) naar aanleiding van de protesten gisteren bij de opvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. „Er zijn geen upgrademogelijkheden.”

„Als we mensen overplaatsen is dat vaak in overleg met het lokaal bestuur, als het niet handig is om ze hier te houden vanwege de rust en de openbare orde”, aldus de VVD-bewindsman. Om die reden ziet hij ook niets in eventueel uitwijken naar de Julianakazerne in de chique Haagse wijk Benoordenhout.

De vluchtelingen in Den Haag morden over het feit dat ze niet zelf konden koken en er vaak alleen koud water beschikbaar was voor het wassen. Maar eveneens werd luidkeels geklaagd dat er geen geld voor beltegoed wordt uitgedeeld of een televisie aanwezig is. Dijkhoff: „Je hebt niet recht op een eigen tv. Dat gaan we ook niet doen.” Hij zegt dat er ruimte wordt gemaakt voor „sober vertier”.