Nieuws
480637
Nieuws

Positief nieuws

Chagrijnig? Geef er maar lekker aan toe

De vergadering loopt uit, je staat úren in de file en manlief heeft bij thuiskomst nog steeds de boodschappen niet gedaan: wat kunnen we er toch chagrijnig van worden! Maar wist je dat een rothumeur helemaal zo erg niet is?

Of je nou op vrijdagmiddag uren in de file staat, koffie morst nét voordat je uit eten gaat of gewoon met het verkeerde been uit bed stapt: een rothumeur hebben we allemaal wel eens. En hoewel we op die momenten vaak niets liever zouden doen dan het er allemaal even uitgooien (of het afreageren op manlief), houden we ons vaak in om de zoete lieve vrede te bewaren. Maar waarom?

Geluksdictatuur

"Omdat dat zo hoort", verklaart psycholoog Jeffrey Wijnberg. "Althans, dat hebben we als maatschappij jaren geleden besloten. Je moet vrolijk zijn, initiatief tonen, je altijd van je beste kant laten zien en geluk nastreven. Doe je dat niet? Dan val je buiten de boot. Aangezien niemand het prettig vindt om buitengesloten te worden, volgen we de massa én houden we onszelf voor ogen dat we altijd maar blij en gelukkig moeten zijn. Je zou het een soort geluksdictatuur kunnen noemen", legt Wijnberg uit.

---Lees ook: vrouw vijf uur per week chagrijnig---

Tonen mag niet

Een samenleving waarin je volgens Wijnberg vreemd wordt aangekeken als je een dag niet zo lekker in je vel zit. "Stel je eens voor dat je koffie gaat drinken met een vriendin die vrolijk is, dan zul je waarschijnlijk geen opmerking maken over haar humeur. Maar als ze chagrijnig, gefrustreerd of boos is, dan ben je geneigd om er iets van te zeggen. Onbewust heb je namelijk geleerd dat je deze negatieve gevoelens niet hoort te tonen", verklaart Wijnberg.

Toch is het volgens VROUW psycholoog Roos Woltering niet vreemd dat we over een goed humeur geen woord zeggen, terwijl we over negatieve gevoelens wél willen praten. "Zoals Jeffrey vertelt, streven we naar perfectie en zien we gelukkig zijn als de norm. Alles wat daar vanaf wijkt, waaronder een rothumeur, is interessant en stof voor een gesprek", legt Roos uit.

Beter presteren

En dat terwijl er helemaal niets mis is met chagrijnig zijn. Sterker nog: volgens Roos is het juist goed om dat pesthumeur af en toe toe te laten."Het leven bestaat uit pieken en dalen en het domste wat je kunt doen, is jezelf behoeden voor een slecht humeur. Door negatieve gevoelens toe te laten, waardeer je de mooie en goede dingen alleen maar meer. Daarnaast word je weerbaarder, kun je beter omgaan met tegenslagen en daardoor meer doelen bereiken in het leven.

Iets waar psycholoog Wijnberg het mee eens is. "Stel: je hebt je uiterste best gedaan om een opdracht succesvol te volbrengen, maar je baas heeft alleen maar kritiek. Dan raak je gefrustreerd en wil je revanche om te bewijzen dat je het wél kunt. Je gaat dan extra je best doen, waardoor je uiteindelijk beter presteert", aldus Wijnberg.

---Help, onze pubers zijn zo chagrijnig!---

Laat het toe

Dus werkt de printer dit weekend niet als je de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van je dochter wilt versturen, komt het met bakken uit de lucht als je nét op de fiets zit of piept de pinautomaat dat je niet voldoende saldo hebt precies op het moment dat jij met je overvolle kar in de supermarkt staat? Dan weet je wat je te doen staat...

Ben jij vaak chagrijnig? En laat je deze negatieve gevoelens dan toe of duw je ze weg? Waar kun jij je het meest aan ergeren? Praat mee!