Nieuws/Buitenland
480639
Buitenland

Republikeinse top bezorgd om Trump en Carson

WASHINGTON - De top van de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten maakt zich ernstig zorgen over de onverminderde opmars van de presidentskandidaten Donald Trump en Ben Carson. De partijleiding vreest dat als een van de twee zich nomineert voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, de winst geheid naar de Democraten zal gaan.

Aan het begin van de verkiezingscampagne verwachtten commentatoren nog dat de twee outsiders zichzelf zouden opbranden. Maar zelfs na vier verkiezingsdebatten gaan Trump en Carson nog altijd aan de leiding in de peilingen en er is weinig tijd meer.

"We staan op het punt in de tijdmachine van de feestdagen te stappen", zei voormalig adviseur Eric Fehrnstrom van de vorige Republikeinse kandidaat Mitt Romney tegen The Washington Post. "We krijgen Thanksgiving, Kerstmis, Nieuwjaar en dan Iowa en een week later New Hampshire", verwees hij naar de voorverkiezingen.

De andere kandidaten lijken niet voldoende kracht te hebben om Trump en Carson effectief aan te vallen. Daarbij komt dat Trump op elke aanval vernietigend reageert, terwijl de achterban van Carson zich niet alleen politiek maar ook spiritueel met hem verbonden voelt.

De partijleiding is inmiddels zo wanhopig dat ze volgens sommige bronnen overweegt om Romney weer van stal te halen, hoewel die steeds heeft gezegd dat hij niet opnieuw kandidaat wil zijn.

Geldschieters van de partij wachten intussen af hoe de onvoorspelbare verkiezingsrace zich ontwikkelt. "We denderen er nu op af dat we iemand nomineren die eerlijk gezegd niet geschikt is om president te worden op grond van zijn talenten en temperament", zei strateeg Peter Wish. "Het is niet alleen dat het iemand kan zijn die Hillary (Clinton) kan verslaan bij de verkiezingen, maar wat als zij uitglijdt over een bananenschil en die persoon wordt president?"