Nieuws
480641
Nieuws

Actueel

Als je ongewoon angstig bent voor vrijdag de dertiende

Juist vandaag loop je niet onder een ladder, en oh wee als je een zwarte kat ziet. Waarom zijn we zo angstig op vrijdag de 13e? Psychologe Marleen Lieshout vertelt over de angst voor deze ongeluksdag, die officieel paraskeviadekatriafobie heet.

Psychologe Marleen Lieshout denkt dat deze angst voortkomt uit een tijd waarin we minder begrepen van de wereld. ''Onwetendheid en onbegrip geven gevoelens van onzekerheid. Onzekerheid gaat hand in hand met kwetsbaarheid, en dat is een lastig te verdragen gevoel. Dus gaan we manieren zoeken om meer grip te krijgen op het leven.''

Doodvonnissen en kruisgingen

Vrijdag de dertiende is ook in de geschiedenis een ongeluksdag. Zo werd volgens de Bijbelverhalen Jezus op een vrijdag gekruisigd, werden er doodsvonnissen uitgedeeld door Romeinen en deelden de Engelsen de doodstraf altijd uit op een vrijdag. Niet zo gek dus, dat vrijdag altijd een beetje gezien werd als een dag vol ongeluk. In combinatie met ongeluksgetal dertien is het daarom helemaal gevaarlijk, volgens sommige mensen.

Angst is nuttig

Toch is angst niet alleen negatief, legt Marleen uit. “Angst is een emotie die ons beschermt, zonder angst had de mensheid niet eens overleefd.” In de oertijd was angst namelijk best handig. Zag je een beer voorbij komen? Dan sloeg je uit angst op de vlucht. “Op het moment dat je hersenen gevaar of dreiging signaleren wordt het hele lichaam gemobiliseerd: het is een alles- of nietsreactie om gevaar te bestrijden of om weg te vluchten. In het geval van de beer is vluchten handiger.”

--Mag je lachen om angst?--

Angst toelaten

Minder angstig zijn vandaag, of minder angstig zijn in het algemeen, is nog niet zo makkelijk. Toch is acceptatie bij irreële angst de beste manier volgens Marleen. “De enige manier om meer grip te krijgen op je angst is uiteindelijk het accepteren van onzekerheid, het toelaten van de angst en hier niet tegen vechten. De angst toelaten, zonder dat je het laat bepalen wat je doet. Dat is vreselijk moeilijk, omdat het je een gevoel van kwetsbaarheid geeft.”