Nieuws/Buitenland
480665
Buitenland

Reconstructie van een onberispelijke, vlekkeloze aanval

Zo is Jihadi John 'verdampt'

AMSTERDAM - Een ’onberispelijke, vlekkeloze aanval’ maakte donderdagavond laat een einde aan het leven van Jihadi John, daarvan zijn de Amerikaanse inlichtingendiensten volgens een anonieme bron ’99 procent zeker’.

Mohammed Emwazi (27), een van vier IS-beulen met Brits accent die door hun gevangenen cynisch met ’de Beatles’ werden aangeduid, is ’verdampt’ – een definitieve bevestiging van zijn dood zal er misschien wel nooit komen. Maar dat de ’anchorman’ van de gruwelijke executievideo’s van de Islamitische Staat lijkt te zijn uitgeschakeld is hoe dan ook de grootste symbolische overwinning van het Westen op IS tot nu toe.

Veel van wat er vanochtend bekend is geworden over de drone-aanval op Emwazi komt uit anonieme inlichtingenbronnen. De Britten en Amerikanen werkten „hand in hand samen”, aldus een woordvoerder van premier David Cameron. Een Amerikaanse official vertelt aan CNN dat het dodelijke schot gelost werd na ’langdurige surveillance’.

Mollen

Waaruit die surveillance bestond blijft geheim, maar er zijn aanwijzingen. Zo is het goed mogelijk dat een of meerdere ’mollen’ van de Britse spionagediensten en special forces naar IS-hoofdstad Raqqa zijn afgereisd om Jihadi John op te sporen en aan hun collega’s aan te wijzen.

Ook maken de Britten en Amerikanen veel gebruik van ’metadata’ – gegevens over telefoon- en internetgebruik. In augustus werden twee Britse jihadisten uitgeschakeld nadat hun – door de geheime dienst GCHQ met een virus besmette – telefoon hun locatie had prijsgegeven.

Emwazi, een in Koeweit geboren Brit, was IS-doelwit nummer één sinds hij ruim een jaar geleden voor het eerst in een onthoofdingsfilmpje verscheen. Toen de drone vuurde, wisten de militairen aan de knoppen naar verluidt zeker dat ze Jihadi John in het vizier hadden. De IS-beul kwam aan zijn einde toen hij in Raqqa in een voertuig wilde stappen. Volgens een anti-IS-groepering in de Syrische hoofdstad van het kalifaat werden er kort na de aanval op Emwazi – tien over half twaalf in de avond – in negen minuten tijd  nog eens 14 luchtaanvallen uitgevoerd.

Ziekenhuis

Rami Abdel Rahman, die vanuit Groot-Brittannië het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bestiert en doorgaans betrouwbare informatie levert over de burgeroorlog in het land van Bashar al-Assad, zegt dat al zijn bronnen bevestigen „dat het lichaam van een belangrijke Britse jihadi naar het ziekenhuis van Raqqa is overgebracht. Al mijn bronnen zeggen dat het Jihadi John is, maar ik kan die informatie niet persoonlijk bevestigen.”