Nieuws/Buitenland
480668
Buitenland

Twee jaar cel voor Franse ex-minister

PARIJS - De voormalige Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant (70) is vrijdag tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro veroordeeld wegens gesjoemel met geld van het ministerie. Guéant mag ook vijf jaar lang geen publiek ambt bekleden. Hij gaat tegen het vonnis in beroep, meldden Franse media vrijdag.

De voormalige directeur-generaal van de Nationale Politie, Michel Gaudin, kreeg een voorwaardelijke celstraf van tien maanden opgelegd. Verder werden drie andere medeplichtigen die op het ministerie hebben gewerkt, veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijk en boetes variërend van 20.000 tot 40.000 euro.

De rechter achtte bewezen dat tussen 2002 en 2004 illegale bonussen zijn uitgekeerd op het ministerie waar toen de latere president Nicolas Sarkozy minister was. Guéant was destijds kabinetschef en de rechterhand van Sarkozy. Guéant was er in 2011 en 2012 zelf minister. Het geld werd cash uitbetaald.

Het zou in totaal om ongeveer 10.000 euro per maand zijn gegaan en het zou 21 maanden zijn volgehouden. Het geld was afkomstig van de politiechef Gaudin die het opvoerde als bijzondere onkosten om het ministerie te beveiligen.