Nieuws/Buitenland
480670
Buitenland

Partij Suu Kyi heeft absolute meerderheid

RANGOON - De Myanmarese oppositieleider Aung San Suu Kyi is vrijdag van diverse kanten gefeliciteerd met de grote overwinning van haar partij bij de parlementsverkiezingen. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en VN-topman Ban Ki-Moon brachten hun gelukwensen over. In een telefoongesprek prees Obama de Nobelprijswinnares voor haar onvermoeibare inzet voor een vredig en democratisch Myanmar, het voormalige Birma.

Nog altijd zijn niet alle stemmen geteld, maar de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi is zeker van de absolute meerderheid in het parlement. Ze haalde 348 van de 664 zetels die het Hogerhuis en het Lagerhuis samen tellen. Een kwart van de zetels is automatisch gereserveerd voor de militaire machthebbers.

Ook de huidige president van het land, Thein Sein, heeft Suu Kyi gefeliciteerd met de overwinning. De verkiezingen van zondag waren de eerste vrije verkiezingen in Myanmar in 25 jaar.

De blik wordt nu gericht op het kiezen van een president. Het Hogerhuis, het Lagerhuis en het leger schuiven alle drie een kandidaat naar voren. De twee kamers van het parlement maken dan in februari een keuze. In maart wordt de winnaar geïnstalleerd als president, de twee 'verliezers' worden beiden vicepresident met puur ceremoniële taken.

Ondanks haar klinkende overwinning kan Suu Kyi zelf geen president worden. Een wet uit de tijd van de junta verbiedt dat voor mensen die kinderen hebben met een buitenlands paspoort. Suu Kyi's kinderen zijn geboren in Groot-Brittannië. Toch zal zij degene zijn die het land leidt, ongeacht wie president wordt. "Hij zal geen autoriteit hebben. Hij zal doen wat hem wordt opgedragen", zei Suu Kyi eerder in een interview.