Nieuws/Binnenland
480676
Binnenland

Justin Bieber is volwassen

Hordes tienermeisjes verdrongen zich jarenlang aan zijn voeten. Maar zijn publiek en muziek groeiden met de inmiddels 21-jarige Justin Bieber mee. Zijn vandaag verschijnende nieuwe album Purpose is zodoende zijn eerste voor volwassenen.

Tal van waarschuwingen gaf de jonge Canadees al voor deze verandering van doelgroep en dat begon met het afschudden van zijn kindvriendelijke imago. Het brave kapsel verdween, waar tatoeages en jaloersmakende buikspieren kwamen. Daarbij sloeg hij aan het feesten, waarbij regelmatig verhalen over bovenmatig alcohol- en zelfs drugsgebruik de ronde gingen, naast tal van dames waarmee hij het gezellig zou hebben gehad.

De stap na het volwassen worden is aantonen dat ook te zíjn, wat Bieber deed met zijn vrijwillige deelname aan Comedy Central’s The Roast. Met rechte rug liet hij zich genadeloos afbranden door collega-bekendheden en liet zo zien over de in zijn vak noodzakelijke dosis zelfspot te beschikken.

Had de voormalige kindster na dit alles tóch nog jeugdige fans, dan zouden die door een nog recentere opmerkelijke gebeurtenis alsnog zijn afgehaakt, al dan niet op last van de ouders. Paparazzi legden hem tijdens zijn vakantie op Bora Bora vast op een wel heel gevoelige plaat. Eén waarop zelfs zijn meest edele delen te bewonderen waren. Het liet hem onverschillig. Hij had niets om zich voor te schamen vond hij. Die houding zegt in elk geval dat hij zich géén zorgen maakte of al te jonge fans met de kleine Justin geconfronteerd werden.

Van de tienerster zoals we die op zijn twaalfde leren kennen is weinig meer over. De Justin Bieber dus die al zingend op YouTube zoveel indruk maakte dat de grote labels al in de rij lagen voor hij ook maar één stap buiten de digitale wereld gezet had. Binnen de kortste tijd won hij daarna miljoenenpubliek voor zich, vooral bestaande uit dames rond zijn eigen leeftijd.

Jarenlang bleef dat zo. Boybands als One Direction en later 5 Seconds of Summer kaapten wel wat fans bij hem weg, maar als solo-idool kende Bieber zijn gelijke niet. Geen doelgroep die zo fanatiek en trouw is als tienermeisjes. De keerzijde van zulk specifiek succes is dat volwassenen je dan te kinderachtig vinden. Het knapst van de ontwikkeling die deze zanger de laatste tijd doormaakt is dat inmiddels ook die barrière doorbroken is.

Nog maar een paar weken geleden immers kwam single Where are ü now al in tal van landen hoog in de hitlijsten. Dat was nota bene een samenwerking met dj’s Skrillex en Diplo, die algemeen beschouwd worden als serieuze grote jongens. Nóg beter verging het Bieber daarna met What do you mean?, de eerste single van zijn eigen nieuw album Purpose. Het nummer kwam in 24 landen op 1, waaronder ook Nederland. Ter vergelijking: eerder was hij hier nooit hoger gekomen dan de veertiende plek. En toeval is het evenmin, want ook opvolger Sorry bereikte in ons land anderhalve week geleden nog de tweede plaats in de Top 40.

Justin Bieber is daarmee niet alleen zelf klaar voor zijn volwassen carrière, de wereld is dat inmiddels ook.