Nieuws/Buitenland
480683
Buitenland

OV-fanaat steelt stadsbus voor dertigste keer

Een man uit New York heeft woensdag voor de maar liefst dértigste keer een stadsbus gestolen. Darius McCollum (50) reed met de bus een depot uit in Manhattan om vervolgens te gaan toeren in Brooklyn. De man is door zijn bizarre diefstallen uitgegroeid tot een soort volksheld.

De politie had hem al snel in het vizier door het gps-signaal in de gestolen bus. McCollum werd voor de dertigste keer in 35 jaar tijd gearresteerd.

Zijn eerste arrestatie was in 1981 toen de man een metro zonder problemen van 34th street naar het World Trade Center in Manhattan reed, toen de daadwerkelijke chauffeur ziek was. Ook stal hij ooit een bus vol met passagiers en reed het voertuig naar het vliegveld van New York.

Obsessie

Het is een bizarre hobby van de 50-jarige McCollum: bussen en treinen stelen om er vervolgens mee weg te rijden. En voor die hobby betaalt hij een hoge prijs. De man heeft inmiddels al een derde van zijn leven in de gevangenis gezeten.

McCollum droomt al zijn hele leven van een baan als chauffeur. Op zijn 8e kende hij het gehele metronetwerk van New York uit zijn hoofd en als puber spijbelde hij vaak van school om urenlang onder de grond te verdwijnen voor ritjes met de metro.

Hij raakte bevriend met personeel van de Metropolitan Transportation Authority, het grootste vervoerbedrijf van New York. Zij leerden de OV-fanaat hoe je treinen en bussen moet besturen. De jongen, die Asperger heeft, een autistische stoornis,  hield er zeer detailleerde aantekeningen over bij.

Bekendheid

Lori Shery, voorzitter van een organisatie die zich focust op mensen met Asperger, regelde een baan bij het treinmuseum voor de jongen. Maar de aantrekkingskracht van het échte openbaar vervoer was te sterk voor hem. Shery, die ook een vriend van de familie van McCollum is, vermoedt dat McCollym geniet van de bekendheid van zijn opmerkelijke diefstallen. "Ik denk dat hij het leuk vindt om in de schijnwerpers te staan. Hij is een soort celebrity geworden."

Tevergeefse sollicitaties

McCollum heeft al meerdere keren gesolliciteerd bij trein- en busmaatschappijen, maar werd nooit aangenomen. De man heeft al meerdere malen beloofd om in therapie te gaan, maar iedere keer eindigt hij weer achter het stuur van een gestolen bus of metro.

Shery: "Ik denk eerlijk gezegd dat als een bureau écht interesse in McCollum toont en hem een baantje in het openbaar vervoer geeft, dat dat een wereld van verschil zal maken."