Nieuws
480693
Nieuws

KLM gaat zuiniger vliegen

Een zucht van verlichting slaakt men zaterdag bij KLM als de eerste Boeing 787-9 van de luchtvaartmaatschappij landt vanuit Seattle, waar de Boeing-fabrieken zijn gevestigd.

KLM snakt naar het nieuwe toestel, dat 20% zuiniger is dan bijvoorbeeld de 'jumbojet', de Boeing 747. Hiermee kan KLM fors op de kosten besparen. ,,We zijn heel blij met de Dreamliner, omdat het een nieuwe fase in ons bedrijf markeert", zegt operationeel directeur René de Groot van KLM tegen De Telegraaf.Fabrikant Boeing gaat prat op de grotere ramen, verlichting en andere druk in de cabine, waardoor de passagiers fitter uit het vliegtuig zouden stappen. Maar wat het toestel echt onderscheidt van zijn voorgangers is het gebruik van composiet, een licht materiaal, waardoor het toestel minder brandstof verbruikt.

Keuzes maken

Hoewel er in 2013 problemen waren met de accu's van een aantal Dreamliners, heeft Boeing 1100 orders in de boeken staan. Bij KLM krijgt men de komende negen jaar 21 Boeing 787's.Eerder dit jaar moest KLM de levering van een aantal Dreamliners opschuiven naar 2017. ,,Als je er slecht voor staat als bedrijf, moet je soms keuzes maken", zo verklaart De Groot de vertraging, die plaatsvindt in een bezuinigingsslag die € 700 miljoen moet opleveren. ,,Je moet eerst het geld verdienen om te kunnen investeren."

Lees hier alles over de vlucht met het nieuwe toestel