Nieuws/Binnenland
480695
Binnenland

Tbs en dwangverpleging voor doden 'Lowieke'

DEN BOSCH - De psychotische Demba D. (25) die op 5 september vorig jaar de Bossche oudijzerboer Lowie van Lent om het leven bracht, krijgt tbs met dwangverpleging. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch vrijdag.

D. lijdt aan ernstige, langdurige psychoses. Hij kan ineens heel agressief worden. Hoewel zijn pleegmoeder de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hiervoor had gewaarschuwd, weigerde die een crisisopname.

Na een kort verblijf op het politiebureau belandde D. 's nachts op straat. Daar wurgde hij 's ochtends vroeg de 71-jarige oudijzerboer en liet diens lichaam achter in de rivier de Aa. De 25-jarige man werd aangehouden toen hij met het invalidenwagentje van 'Lowieke' over de snelweg reed.

De rechter liet zich in het vonnis niet uit over de handelwijze van de GGZ. Die kreeg de kritiek dat D. op basis van verkeerde inschattingen een crisisopname is geweigerd.

Wel sprak de rechter over het "sterk wisselende beeld" dat de 25-jarige man tijdens een psychotische periode laat zien: "Van ogenschijnlijk normaal naar heftig ontregeld". Op het politiebureau zou hij een rustige indruk hebben gemaakt. Dat alles neemt niet weg dat D. als zo gevaarlijk wordt beschouwd, dat tbs met dwangverpleging volgens de rechtbank de enige veilige optie is.

Zelf weet D. zich niets meer te herinneren van wat er in de nacht van 5 september is gebeurd. Hij was volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt naast de tbs dan ook geen straf.

D. is ook veroordeeld voor het stelen van het 25 kilometervoertuig van Van Lent en omdat hij heeft geprobeerd een politiehond te doden. Toen de politie hem wilde aanhouden, reed de 25-jarige man slingerend en zonder verlichting over de A2 bij Vught. Hij had een doorgedraaide blik in zijn ogen en schuim om zijn mond. De politie gebruikte daarom een hond om hem in bedwang te krijgen, maar D. kneep de keel van het dier zo hard dicht dat het even geen lucht meer kreeg.