Nieuws/Binnenland
480708
Binnenland

Schuldhulp voor gedetineerden in gevangenis

AMERSFOORT - Amersfoort gaat vijftien gedetineerden uit de regio helpen om al tijdens hun gevangenisstraf van hun schulden af te komen. Doel is dat de gevangenen na hun vrijheidsstraf niet opnieuw vervallen in crimineel gedrag, omdat ze anders geen geld hebben om van te leven.

Het project is bedacht door Stadsring51, de Amersfoortse organisatie voor schuldhulpverlening. De organisatie en de gemeente werken samen met de penitentiaire inrichting Nieuwegein. De eerste gesprekken met gedetineerden die in aanmerking komen voor het proefproject beginnen komende week, aldus Stadsring51.

Ruim 80 procent van alle gevangenen in Nederland heeft volgens Stadsring51 schulden. Na het uitzitten van een straf zijn die schulden een "belangrijke risicofactor" om opnieuw in de fout te gaan. "Veel gedetineerden komen niet uit die vicieuze cirkel", aldus de organisatie.

De vijftien deelnemers aan het proefproject krijgen in de gevangenis schuldhulp op maat. Ze kunnen een budgetcursus volgen en beginnen met afbetalen. "We hopen dat de deelnemers beter voorbereid terugkeren in de maatschappij, dat we ze beter in het zicht houden en dat daardoor de kans op herhaling afneemt."