Nieuws/Buitenland
480740
Buitenland

Roofdieren gaan gevangenis bewaken

JAKARTA - Wie kampt met personeelsgebrek moet inventief zijn. Zo is in Indonesië het plan ontstaan om een gevangeniseiland met terdoodveroordeelden te laten 'bewaken' door roofdieren: krokodillen, tijgers en piranha's.

Zo lossen we het tekort aan bewakers op en doen we meteen aan natuurbescherming, zegt Budi Waseso, de baas van de Indonesische drugsbestrijdingsdienst BNN. Hij vindt niet dat het gebruik van wilde dieren de mensenrechten van de gevangenen schaadt. "Dit zijn massamoordenaars. Laten we kijken naar de mensenrechten van hun slachtoffers."

Waseso lanceerde het idee om krokodillen als bewakers te gebruiken al eerder, maar de regering deed dat vrij snel af als een grap. Maar een grap is het zeker niet, aldus Waseso; hij doet er nu met de tijgers en piranha's nog een schepje bovenop.

Indonesië kent een keihard antidrugsbeleid. Volgens president Joko Widodo sterven in zijn land gemiddeld veertig mensen per dag door drugsgebruik. Dealers en drugshandelaars krijgen doorgaans de doodstraf.