Nieuws/Binnenland
480742
Binnenland

Lezersreacties op oproep Wat de pot schaft

undefined

Compleet feest

,,Toen wij in de jaren zestig met twee kinderen gingen kamperen in Frankrijk namen we alleen wat mondvoorraad mee, de rest kochten wij daar. Later met de caravan alleen wat eten en drinken voor onderweg. Voor de rest kan je in Frankrijk alles kopen wat je maar wil. De marktjes, elke dag is er wel een markt, en in de grote steden een overdekte permanente markt. Voor ons een compleet feest, de supermarkten met een toetjes-, en kaasstraat, de verse vis afdeling voor ons als kook-, en eetliefhebbers een lust. De koelkast ging redelijk gevuld mee terug naar Nederland, hadden we de gehele winter plezier van."

Willem van der Jagt, Veenendaal

Hagelslag

,,Persoonlijk vind ik het veel leuker om eten uit het vakantieland mee te nemen dan omgekeerd, maar vooruit... Ik neem wel eens hagelslag mee op vakantie. Een dag zonder hagelslag is een dag niet geleefd. Hoe lekker het lokale ontbijt ook kan zijn na een week slaan de hagelslagontwenningsverschijnselen toe."

,,Uit vakantielanden neem ik graag jam mee van fruit dat hier niet verkrijgbaar is of 'mole'; een saus op basis van cacao en kruiden. Chipotle pepers in blik zijn ook favoriet bij mij en hier niet te koop. Uit Engeland KitKat Chunky peanut butter. Vlak voor vertrek naar huis ga ik altijd even langs de lokale supermarkt voor etenswaar dat ik hier niet kan krijgen. Dat is echt nagenieten als je eenmaal thuis bent."

Antonio Dekker

Darmkrampen

,,In antwoord op je oproep in de Telegraaf dit weekeinde: ik ben naar veel landen gereisd en ik neem meestal wat M&M’s of een zakje drop mee voor tijdens de reis. Een groot voordeel van reizen is het opdoen van nieuwe indrukken en daar hoort het proeven van nieuwe gerechten zeker bij. Ik heb slechts zelden zwaar negatieve ervaringen over eten. Hooguit dat het zó pittig is, dat je darmkrampen krijgt (Mexico) of dat het ronduit niet lekker is (één keertje in Portugal en een keertje in Polen: ik had er de 'P' in). In de andere 33 landen die ik heb bezocht, maar ook in de drie genoemde landen is het gewoon een kwestie van uit je hoofd leren in de landstaal wat je niet lekker vindt (varken, vegetarisch, bepaalde soorten vis, dus hier is de 'V' de rode draad) en dan kun je 'los'."

Michèl Tromp

Pickwick

,,Ik neem altijd genoeg zakjes groene thee van Pickwick mee op reis, omdat de thee in het vliegtuig vaak ronduit niet te drinken is. Locale drankjes op vakantie drink ik graag voor het lekkere, (wie zegt er nee tegen een goeie cocktail?) maar om genoeg vocht binnen te krijgen per dag wissel ik water graag af met een warm kopje thee, of juist afgekoeld met ijs in een tropisch land. Vaak probeer ik de locale groene thee wel, maar ik vind het vaak te scherp van smaak om er met plezier een liter per dag van te drinken. Pickwick zit altijd in mijn tas!"

Yvonne Ebbers, Rotterdam

Rauwe vis

,,Als ik naar het buitenland met vakantie ga neem ik niets aan etenswaren. Je sleep je een breuk aan die spullen. Maar diegene die van alles meeslepen vallen onder de categorie: wat de boer niet kent eet hij niet. Ben diverse keren in Japan en daar eten ze veel rauwe vis. Als je dat tegen mensen vertelt, zeggen ze dat dat niet lekker is, maar ze eten wel haring (ook rauw). Gewoon eten wat de pot schaft."

Okke Soolsma