Nieuws
480744
Nieuws

Applewinkel vreest dat zwarte klanten stelen

MELBOURNE - Een groep zwarte tieners is uit een Applewinkel in de Australische stad Melbourne geweerd, omdat het personeel vreesde dat ze "iets zouden stelen". De zes scholieren kregen van een personeelslid en twee beveiligers te horen dat ze de winkel niet in mochten.

"Deze mannen (de bewakers) zijn gewoon een beetje bezorgd over jullie aanwezigheid in de winkel. Ze zijn bang dat jullie iets stelen", zei het personeelslid. Dat blijkt uit video-opnames die op Facebook zijn geplaatst.

De opnames maken op social media een storm van kritiek los. Veel mensen vinden dat de Applewinkel zich schuldig heeft gemaakt aan racisme.

Een van de scholieren, Mabior Ater, zei tegen Guardian Australia dat het hoofd van zijn school met de jongens is teruggegaan naar de winkel om excuses te vragen. "De manager bood zijn verontschuldigingen aan en zei dat we altijd welkom zijn. Dat voelt als genoegdoening."

Apple heeft inmiddels ook als bedrijf zijn excuses aangeboden: "Diversiteit en ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt zijn twee van Apples kernwaarden. We geloven in gelijkheid voor iedereen, ongeacht ras, leeftijd, geslacht, genderidentiteit, etniciteit, religie of seksuele geaardheid. Dat geldt voor het hele bedrijf, wereldwijd, zonder uitzonderingen. We hebben de situatie gedetailleerd bekeken en we bieden onze excuses aan de betrokken klanten aan. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat al onze klanten zo behandeld worden als het moet."