Nieuws/Binnenland
480750
Binnenland

Dijsselbloem: akkoord belastingplan komt er

DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht een akkoord met oppositiepartijen over de belastingplannen van de regering. Het kabinet van VVD en PvdA heeft de oppositie nodig omdat de regeringspartijen in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikken.

De kern van het plan blijft overeind, stelde Dijsselbloem vrijdag. Het kabinet wil volgend jaar de belasting voor burgers en bedrijven met 5 miljard euro verlagen.

"Er ligt gewoon een goed voorstel waar Nederland beter van wordt met een forse lastenverlichting voor het eerst sinds jaren", aldus de minister. Hij zegt erop te vertrouwen dat het belang daarvan breed wordt gezien, ook bij de oppositie.

Het kabinet blijft proberen tot een akkoord te komen. "We zijn bereid, waar mogelijk, aanpassingen te doen", zegt Dijsselbloem. Maar ook die aanpassingen moeten een breed draagvlak hebben, benadrukt hij.

Als iedereen in een andere hoek duikt, wordt het lastig, aldus de minister. De voorstellen moeten redelijk en uitvoerbaar zijn en breed worden gedragen. "We moeten zeker weten dat we de eindstreep halen."

Door het uitblijven van overeenstemming is de stemming in de Tweede Kamer over de plannen al een paar keer uitgesteld, de laatste keer tot komende dinsdag. De stemming in de Eerste Kamer staat voor midden december op de agenda.

De coalitie ziet zich geconfronteerd met uiteenlopende wensen van de oppositie. Zo wil D66 dat de belastingplannen meer banen opleveren. Ook moeten bijvoorbeeld "vieze" bedrijven zwaarder worden belast dan schone. De christelijke partijen daarentegen hameren op extra geld voor eenverdieners.