Nieuws
480772
Nieuws

Video

Toeristen wagen zich aan ontgroeningssprong in Mostar

Het hoort bij de locale cultuur. Zodra jongens uit de Bosnische stad Mostar zestien worden, moeten ze van de Stari Most burg springen, willen ze een succesvol leven als volwassene krijgen. Maar ook steeds meer toeristen wagen zich aan dit ontgroeningsritueel en duiken eveneens de ijskoude Neretva rivier in.

En niet geheel zonder gevaar! De sprong van meer dan 20 meter hoog eiste al van vier mensen het leven en veel mensen raakten gewond.

De inwoners van Mostar geloven dat een Bosnische man geen succes kan hebben als hij niet van de stenen brug springt: voor hem dus geen werk en geen vrouw.

Deze traditie slaat echter over op toeristen. De plaatselijke 'springclub' bewaakt de brug en geeft springertjes 25 euro als ze een dodensprong maken. Wie slaagt, wordt opgenomen op de erelijst en mag de rest van zijn, of haar leven, gratis springen.

 

De Stari Most werd gebouwd in de 16de eeuw. In 1664 sprong de eerste persoon er al vanaf, terwijl de Ottomaanse brug toen nog niet eens af was. In 1993 werd de Stari Most tijdens de Balkanoorlog verwoest door Kroatische bombardementen. Tien jaar later begon de reconstructie en op 23 juli 2004 werd de 30-meter lange brug, die de twee delen van Mostar verbindt, weer in gebruik genomen.

Zou jij de sprong durven te maken?