Nieuws/Buitenland
480781
Buitenland

Profiel: Wie was Jihadi John?

Van lief jochie tot monster

LONDEN - Van engelachtig lachend schooljongetje tot monsterachtige terrorist ter wereld. Dat is de persoonlijke geschiedenis van Mohammed Emwazi, de 27-jarige Londenaar die schuil blijkt te gaan achter de gemaskerde Jihadi John en die nu is gedood door een aanval met een Amerikaanse drone in Syrië.

Emwazi is in 1988 in Koeweit geboren, als oudste in een gezin met zeven kinderen. Op 5-jarige leeftijd beproeven zijn ouders hun geluk in Engeland. Na verhuizingen strijken ze neer in Londen, waar Emwazi de christelijke St. Mary Magdalene school volgt. Hij is daar de enige niet-Engelstalige leerling, maar is populair vanwege zijn talent als voetballer.

De problemen beginnen aan Westminster University, waar Emwazi informatica studeert. De opleiding blijkt een broedplaats van fanatieke moslims. Hij wordt in deze jaren verhoord door de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5. Hij krijgt onder andere de vraag voorgelegd wat hij vindt van de terroristen die in juli 2005 met bomaanslagen tientallen doden veroorzaken in Londen. "Het leek me wel verstandig om te zeggen dat dit pure extremisten waren", vertelt hij later aan vertegenwoordigers van Cage, een organisatie die mensen helpt die problemen hebben met veiligheidsdiensten.

Wantrouwen

De antwoorden van Emwazi moeten wantrouwen hebben gewekt. Als Emwazi na zijn afstuderen in 2009 naar Tanzania vliegt voor wat hij zegt een safarivakantie, wordt hij op advies van MI5 opgepakt, urenlang vastgehouden en op het vliegtuig gezet naar Schiphol. Daar wordt hij aan de tand gevoeld door de AIVD en Britse veiligheidsdiensten. Ze denken dat hij naar Somalië wilde doorvliegen, om zich daar aan te sluiten bij extremisten.

Emwazi vertelt vertegenwoordigers van Cage later dat hij in deze periode weigert voor MI5 te gaan werken. "Deze weigering gaat je nog veel problemen opleveren", krijgt hij te horen. Emwazi werkt vanaf 2010 ruim een jaar in zijn geboorteland Koeweit. Als hij in 2012 terugkeert naar Londen wordt zijn visum ingetrokken.

Op de lagere school was Emwazi's favoriete boek How to kill a monster. In Syrië wordt Emwazi uiteindelijk het moordende en hoofdafsnijdende monster zoals de wereld hem kent.