Nieuws
480801
Nieuws

Hier kom je helemaal tot rust

's Werelds zes meest afgelegen plekken

Soms heb je zin om te verdwijnen en je af te sluiten van de wereld. Reizen naar een plek waar je alleen kunt zijn of waar bijna niemand woont. Ondanks dat de aarde behoorlijk dichtbevolkt is, zijn er nog volop afgelegen plekken te vinden waar mensen (over)leven. Denk maar aan het tv-programma Floortje naar het Einde Van de Wereld. Voor avonturiers, dromers en gelukzoekers die gaan voor wat minder geijkte bestemmingen hier zes afgelegen plekken op de wereld.

Aralmeer, Oezbekistan

Tussen Oezbekistan en Kazachstan liggen de resten van wat eens een reusachtige binnenzee van 68000 km2 was: het Aralmeer. Het feit dat destijds de Sovjet-Unie besloot rivieren die uitmondden in het meer om te leiden om katoenvelden te irrigeren, resulteerde in een van de grootste ecologische rampen ooit. Doordat het water weg werd geleid, verziltte het meer totaal, er is nu nog zo'n 10 procent van over. De rest is dor, droog en een grote woestenij. Een verstild, verlaten landschap waar verroeste boten liggen met spookhavensteden rondom, zoals de stad Moynaq. Niet direct een plek voor een vakantie, toch komen er langzaam meer toeristen naar het Aralmeer volgens plaatselijke touroperators. Zo waren het er volgens de meest recente cijfers zo’n 300 in 2013. Lekker rustig dus!

 

 

Longyearbyen, Spitsbergen

Spitsbergen is één van de extreemste eilandengroepen ter wereld en ligt op zo'n 3000 km vanaf Nederland. Officieel zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz het land in 1596 op de kaart als Spitsbergen, vernoemd naar de puntige bergtoppen op het centrale eiland. Het bestaat uit ijsbergen, gletsjers en heeft een unieke flora en fauna. De meest tot de verbeelding sprekende bewoners van Spitsbergen zijn ongetwijfeld de ijsberen, vooral te zien op de oostelijke eilanden. Wie de bewoonde wereld op Spitsbergen verlaat moet altijd verplicht een wapen bij zich dragen om zich te beschermen tegen een mogelijke berenaanval. Op Svalbard, de officiële naam, wonen ruim 2600 mensen. Zij moeten omgaan met extreme seizoenen. Van eind oktober tot half maart wonen zij continu in het donker en van eind april tot eind augustus is er de middernachtzon waardoor de zon continu schijnt.

 

 

Ittoqqortoormiit, Groenland

Fjorden, het Noorderlicht, ijsbergen, thermale baden en expedities met sledehonden zijn enkele geweldige dingen die je op dit enorme eiland kunt zien en doen. Midden op Groenland vind je een enorme gletsjer van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. Vanwege het poolklimaat komt de temperatuur op sommige plekken in de zomer niet hoger dan 10 graden Celcius. Dus voor een zonvakantie moet je niet naar Groenland. Waarom dan wel? Om te luisteren naar het indrukwekkende lawaai van vallend ijs in de zee en om naar Ittoqqortoormiit te reizen, een werkelijk onuitspreekbare naam voor een van de meest afgelegen steden van Groenland. En onze planeet! Je kunt hier slechts een paar maanden per jaar naartoe reizen en dan alleen per boot of helikopter.

 

 

Tristan da Cunha, Verenigd Koninkrijk

Het vulkanische eiland Tristan da Cunha dat ergens in de Atlantische Oceaan 'dobbert' is 's werelds meest afgelegen eiland. Het heeft slechts 290 inwoners. Het dichtstbijzijnde, bewoonde eiland is Sint Helena, dat ook al erg afgelegen ligt, zo’n 2400 km van de kust van Zuid-Afrika. De meeste mensen wonen in Edinburgh-of-the-Seven-Seas (wat een prachtige naam!). Omdat het zo afgelegen ligt en vanwege de enorme steile rotskust van 600 meter hoogte, is het niet eenvoudig om hier naartoe te reizen. Wil je dat wel, dan kun je een 6-daagse cruise boeken vanuit Zuid-Afrika. Leuk detail geplukt van Wikipedia: 'de nog geen driehonderd inwoners behoren oorspronkelijk tot slechts zeven families, waarvan de familienamen zijn: Glass, Swain, Green, Rogers, Hagan, Repetto en Lavarello. Sinds 1986 is ook Patterson een familienaam. Alle gezinnen op het eiland bezitten een gelijke hoeveelheid land en vee in de vorm van runderen en schapen. Ook de inkomsten zijn voor een ieder gelijk'. Klink bijna als het beloofde land voor de communisten onder ons.

 

 

Yonaguni-Jima, Japan

Bestaat er iets meer afgelegen dan een stad onder water? In de jaren '80 van de vorige eeuw ontdekten duikers op het meest westelijk gelegen Japanse eiland Yonagi-Jumi een stad op 25 meter diepte, behorend tot een oude beschaving die er 5000 jaar geleden leefde. Door het smelten van het landijs in de IJstijd werd het een eiland. Op het eiland wonen nu zo'n 1700 mensen en met een gemiddelde temperatuur van bijna 24 graden Celcius is het er heerlijk aangenaam. De stad of rotsformaties staan bekend als het Yonaguni-monument. Wetenschappers zijn er nog altijd niet over uit of het een door mensen bewerkte formatie is of dat het op natuurlijke wijze is ontstaan.

 

 

Vallei van de geisers Kamchatka, Petropavlovsk, Rusland

Op het vulkanisch schiereiland Kamchatka ver weg, in het meest oostelijke puntje van Rusland dat bijna Alaska raakt, vind je de Vallei van de geisers. Ver weg van de rest van de wereld, hier reis je alleen naartoe per helikopter vanaf Petropavlovsk. Je moet er iets voor over hebben en er een beetje voor in je buidel tasten, maar als je dan eenmaal op deze afgelegen plek komt, krijg je een spectaculair landschap voorgeschoteld met zo'n 90 geisers en thermale bronnen die tot wel 40 meter de hoogte in spuiten. Een wonder van de natuur dat na een aardverschuiving in 2007 grotendeels werd verwoest, maar inmiddels langzaamaan weer omhoog (letterlijk) is gekrabbeld.

 

 

Bron: Skyscanner