Nieuws/Binnenland
480872
Binnenland

Rechtbank velt vonnis over doden oudijzerboer

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch velt vrijdag het vonnis over de 25-jarige Demba D. uit Boxtel, die is aangeklaagd voor het wurgen van de Bossche oudijzerhandelaar Lowie van Lent vorig jaar september. De aanklager heeft tijdens de behandeling van de zaak tbs met dwangverpleging tegen D. geëist. De psychotische man was volgens de officier van justitie namelijk volledig ontoerekeningsvatbaar.

Een 'aaneenschakeling van verkeerde inschattingen' zorgde ervoor dat D. toen ten onrechte niet werd opgenomen bij de ggz, schetste de rechtbank in Den Bosch al eerder op basis van het vertrouwelijke ggz-rapport over het incident. Toen D. op straat kwam, bracht hij de 71-jarige man om.

De nacht ervoor had D. ruzie bij z'n pleegouders. Die herkenden zijn gedrag van een eerdere psychose en lieten de politie en de ggz komen. De medewerker van de crisisdienst vond dat D. niet opgenomen hoefde worden, tot grote ontevredenheid van zowel pleegouders als politie.

D. werd uiteindelijk om 03.00 uur zonder geld en opvang naar buiten gestuurd. Daar zou hij de oudijzerhandelaar zijn tegengekomen. Hij wurgde hem, versleepte het lijk naar de nabijgelegen rivier de Aa in de Bossche binnenstad en liet het lichaam daar achter.