Nieuws/Binnenland
480874
Binnenland

Zaak moord Van den Hurk tijdelijk stilgelegd

DEN BOSCH - De zaak rond de verkrachting van en de moord op Nicole van den Hurk wordt tijdelijk stilgelegd. Deze week meldde zich iemand bij de politie die de verdachte, Jos de G., zou hebben horen zeggen dat hij een meisje heeft gedood. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft sterke vermoedens dat het gaat om Nicole van den Hurk en vroeg de rechtbank de zaak aan te houden, zoals dat heet, om nader onderzoek te doen naar het verhaal van degene die zich gemeld heeft. De rechtbank ging hiermee akkoord.

De verdachte mag terug naar de tbs-kliniek waar hij verbleef ten tijde van zijn arrestatie in de zaak-Van den Hurk. Zijn advocaat had daarom verzocht, omdat hij al bijna twee jaar in voorarrest zit in een huis van bewaring. De rechtbank benadrukte wel dat De G. daar niet op verlof mag. Is daar wel sprake van, dan moet hij weer terug in voorarrest.

Yvonne van der Hut, een van de twee advocaten van De G., is blij dat haar cliënt terug mag naar de tbs. ,,Daar hebben wij al twee jaar voor gepleit. Hij zit nu al twee jaar in een huis van bewaring. Het is daar allemaal heel karig, omdat het specifiek gericht is op een kort verblijf. In een gewone gevangenis en in een tbs-kliniek heb je meer rechten op het gebied van bijvoorbeeld luchten, bezoek, telefoneren en post.''

Het OM denkt dat er ook een tweede persoon is die over soortgelijke informatie beschikt als degene die zich deze week heeft gemeld. De advocaten van De G. waren donderdag overigens niet onder de indruk van het nieuws over de getuige. Ze zeggen dat het wel vaker gebeurt dat getuigen zich melden op het laatste moment, en dat het maar de vraag is of de informatie die deze persoon heeft, niet gewoon afkomstig is uit de uitvoerige mediaberichtgeving rond de zaak.

Het was de bedoeling dat het OM donderdag de strafeis bekend zou maken. De rechtszaal zat helemaal vol pers en nabestaanden.

Het is nog niet bekend wanneer de behandeling van de zaak wordt voortgezet.