Nieuws/Binnenland
480875
Binnenland

Gegevens piloten in grote databank

Rotterdam - De Europese Commissie gaat volgend jaar een internationale databank optuigen met de medische en psychologische achtergrond van piloten. Zo moeten zelfmoordacties worden voorkomen. De vliegers zetten daar vraagtekens bij.

Dit voorjaar vloog de geesteszieke Duitse copiloot een passagierstoestel van Germanwings moedwillig te pletter in de Alpen. Het bleek dat de suïcidale jonge piloot een langdurig medisch verleden geheim had weten te houden. Zijn dokters trokken niet aan de bel vanwege hun beroepsgeheim.

De luchtvaartinspectie voert in Nederland extra controles uit op keuringsinstituten en artsen die piloten van medische certificaten voorzien. Aanleiding is het gesjoemel bij het European Aviation Medical Center in Rijen, waar nepartsen een honderdtal piloten valse keuringsbewijzen verstrekten. Op 26 november moeten twee verdachten voor de Rotterdamse rechtbank verschijnen.

Volgens de Nederlandse pilotenvereniging VNV kan het systeem nooit waterdicht zijn. Lees meer in De Telegraaf van vandaag