Nieuws/Binnenland
480878
Binnenland

Soap belastingplan duurt voort

DEN HAAG - Het kabinet kan maar geen keuze maken welke route te kiezen voor het belastingplan. Na dagen praten is besloten de stemmingen over de lastenverlichting van 5 miljard euro over het weekend heen te tillen.

Nu wordt er pas dinsdag over het belastingplan gestemd, waardoor kabinet en coalitie vier dagen extra hebben voor hun zoektocht naar voldoende steun bij oppositiepartijen. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) sluit het liefst een deal in de Tweede Kamer voordat hij in december naar de Eerste Kamer moet. Daar kan de coalitie namelijk niet rekenen op voldoende zetels en is dus steun van oppositiepartijen cruciaal.

Woensdagnacht toen Wiebes en Kamer met elkaar debatteerden over het belastingplan, leek het er lang op dat er een deal uit de bus zou rollen met CDA, CU en SGP. Belangrijkste onderdeel van het voorstel van de christelijke drie was dat de kloof tussen één- en tweeverdieners te verkleinen, maar ook een aangepast plan kon uiteindelijk toch niet op genade van Wiebes en VVD en PvdA rekenen. Probleem was dat het aantrekkelijker maken van thuisblijven voor partners ten koste zou gaan van 35.000 banen. Banengroei is voor het kabinet cruciaal.

Vandaag werd er de hele dag overlegd op Wiebes’ ministerie, waar VVD en PvdA aanschoven. Ook D66 schoof even aan, een partij die al buitenspel leek te staan. In kabinetskringen wordt volgehouden dat alle opties nog steeds open liggen. CU en SGP lijken echter niet bereid nog meer water bij de wijn te doen, terwijl het CDA voor een lastige afweging staat. De partij wil graag 5 miljard euro lastenverlichting steunen, maar wil wel dat de plannen zo worden bijgesteld dat eenverdieners en ouderen er nog iets bij krijgen.

Uiteindelijk kan Wiebes er ook voor kiezen zonder steun van de oppositie naar de Eerste Kamer te gaan en er op gokken dat de senatoren het niet aan zullen durven om 5 miljard euro aan lastenverlichting voor burgers en bedrijven weg te stemmen.