Nieuws/Buitenland
480890
Buitenland

Kerry hoopt op overleg zonder eigenbelang

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt dat de deelnemers aan het overleg over de oorlog in Syrië niet de hakken in het zand zullen zetten om hun eigenbelang te verdedigen. Hij zei donderdag in Washington dat om te beginnen de Verenigde Staten hun verschil van inzicht met Rusland en Iran over het aanblijven van de Syrische president Bashar al-Assad moeten overwinnen.

Het overleg wordt zaterdag en zondag gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Evenals tijdens de eerste gespreksronde, eveneens in Wenen op 30 oktober, is Iran weer aanwezig als gesprekspartner. Destijds werden geen concrete besluiten genomen. Maar belangrijke gespreksonderwerpen waren en zijn nu weer een staakt-het-vuren, verkiezingen en de vorming van een overgangsregering. Voor zover bekend zijn de Syrische regering en de rebellengroeperingen in het land wederom niet van de partij.

Kerry zei dat hij nog geen grote doorbraken door het overleg in het verschiet ziet. De tweede Weense bijeenkomst is vooral een kwestie van weer een kleine stap vooruit zetten, zo verklaarde hij.

De burgeroorlog in Syrië duurt al vier jaar en kostte ongeveer een kwart miljoen mensenlevens. Door de strijd en de inmenging van Islamitische Staat ontstond een vluchtelingenstroom richting Europa. De Europese Unie is evenals de lidstaten Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland aan de vergadertafel te vinden. Verder zijn er vertegenwoordigers van Egypte, Turkije, Irak, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.