Nieuws/Binnenland
480900
Binnenland

Hoge ambtenaren declareren er lustig op los

DEN HAAG - Nog steeds zijn er hoge ambtenaren die er lustig op los declareren.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat vroeg van 334 ambtenaren de bonnetjes over 2013 en 2014 op. Het gaat om de 'subtop' van de ministeries, de bonnen van nog hogere ambtenaren en bewindslieden zijn al openbaar.

Een voormalig directeur voorlichting van het ministerie van VWS declareerde 4.400 euro aan lunches, diners en borrels. Drie diners waren overigens met de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, waar die directeur nu werkt. Volgens de hoofdredactie van RTL Nieuws had de één zijn eten zelf moeten betalen en had de ander van belastinggeld geen journalist mogen fêteren. Met beiden zijn 'indringende gesprekken' gevoerd. "Ze hebben spijt betuigd en hun verontschuldigingen aangeboden."

De directeur voorlichting van Veiligheid en Justitie maakte het helemaal bont: die declareerde tweehonderd taxiritten, waaronder een paar om naar de schouwburg te gaan of naar de kroeg. Volgens het departement was dat overigens met toestemming van de ambtelijke leiding. "Dit is besloten in verband met de bijzondere positie van de directeur Voorlichting, die vrijwel voortdurend beschikbaar moet zijn om de bewindslieden en de top van het departement te adviseren. Daarnaast kan de directeur Voorlichting van V en J niet in het openbaar vervoer communiceren over gevoelige dossiers." Het bezoek aan het café was volgens het ministerie functioneel en samen met medewerkers..