Nieuws/Binnenland
480906
Binnenland

Internationaal Strafhof officieel naar duinen

DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft donderdag de sleutel gekregen van zijn nieuwe hoofdkwartier in de Scheveningse duinen. De president van het hof, Silvia Fernández de Gurmendi, kreeg een symbolische sleutel van Bart van Eijk, de projectmanager van het consortium dat de bouw uitvoert, Courtys.

De korte plechtigheid loopt vooruit op de werkelijke verhuizing in december. Dan gaat het ICC van het Haagse industrieterrein de Binckhorst naar het nieuwe complex aan de weg die langs de duinen naar Scheveningen leidt (Van Alkemadelaan) en waar de derde Alexanderkazerne heeft gestaan.

De bouw begon in april 2013. Het bestaat uit zes panden bestemd voor 1200 werknemers. Het zou volgens schattingen circa 200 miljoen euro hebben gekost.

Het ICC is geen VN-organisatie en bestaat sinds 2002. Het moet van de vele aangesloten landen volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid berechten. Het staat onder druk omdat het na al die tijd en na naar schatting meer dan 1 miljard dollar te hebben uitgegeven nog slechts twee mensen heeft veroordeeld.