Nieuws/Binnenland
480908
Binnenland

Explosieven gevonden in Breda

BREDA - In een woning aan het Thorbeckeplein in Breda zijn donderdag explosieven aangetroffen. Woensdagavond ontplofte een auto op het plein. Een 63-jarige Bredanaar raakte daardoor zwaargewond. In verband met de vondst is een 69-jarige man opgepakt, laat de politie weten. Het gaat om Deen de G., de bewoner van het pand bij wie het slachtoffer woensdagavond op bezoek was. Die kwam daar vaak een kaartje leggen.

De politie ontruimdde uit voorzorg twaalf woningen zijn ontruimd. De explosievenopruimingsdienst EOD bracht de explosieven rond 17.45 uur naar een afgelegen plek om ze daar veilig tot ontploffing te brengen. De afzetting werd daarop opgeheven.

Donderdag ontstond onduidelijkheid over de verdenking tegen de aangehouden verdachte. Omroep Brabant meldde dat hij wordt beschuldigd van doodslag, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat het slachtoffer is overleden. Maar een politiewoordvoerder zei donderdag aan het begin van de avond met nadruk dat de verdachte vastzit op basis van de Wet wapens en munitie en dat het slachtoffer in leven is.

De politie gaat ervan uit dat er woensdagavond een zwaar explosief is ontploft. Op de 63-jarige man is waarschijnlijk een aanslag gepleegd denkt de politie, hoewel het onderzoek nog niet is afgerond. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie.

Volgens de politie is hij zwaargewond geraakt aan zijn rechterarm en rechterbeen. Buurtbewoners hebben tegen regionale media gezegd dat ze de man aantroffen met een bumper in zijn lijf en dat hij voor zijn auto zat en een arm en een been miste.

Door de ontploffing van de zwarte Mercedes op het Thorbeckeplein liepen ook huizen schade op. Acht woningen werden in eerste instantie al tijdelijk ontruimd. Voor de bewoners is opvang verzorgd door de gemeente. Voor omwonenden is slachtofferhulp ingeschakeld.