Nieuws/Buitenland
480910
Buitenland

Londen en New Delhi voor modern partnerschap

LONDEN - Groot-Brittannië en India willen "een ambitieus modern partnerschap". Dit zei de Britse premier David Cameron donderdag bij de ontvangst van zijn Indiase collega Narendra Modi. De twee landen sluiten tijdens Modi's bezoek voor naar schatting 12 miljard euro aan contracten, vooral over de opwekking van nucleaire energie en technisch onderzoek.

De eerste zes deals zijn al getekend volgens de Britse minister van Handel, Francis Maude. De eerste overeenkomst ging donderdag over een extra investering in India van Vodafone ter waarde van omgerekend 1,4 miljard euro.

Modi prees in zijn toespraak tot het Britse parlement Londen als "een stad die de verscheidenheid in de wereld heeft omarmd en de beste verworvenheden van de mens vertegenwoordigt". "Zelfs in deze geglobaliseerde wereld zet Londen de standaard." Hij begroette ook de leden van het Britse parlement van Indiase origine.

Modi gaat vrijdag lunchen bij koningin Elizabeth II. Zij is de dochter van de laatste Britse koning-keizer van India, George VI (1895-1952). Elizabeth was zelf nog tot 1956 koningin van India's buurland en grote rivaal Pakistan. Veel mensen uit voormalig Brits-Indië zijn naar de Britse eilanden geëmigreerd. Modri spreekt vrijdag circa 60.000 Britten van Indiase afkomst toe in het Wembleystadion.

Tal van Britten met Indiase roots hebben kritiek geuit op het uitgebreide eerbetoon en de fanfare die Modi ten deel valt. Ze stellen dat de 65-jarige politicus een extremistisch hindoebeleid voert. Afgelopen weekeinde leed zijn nationalistische hindoepartij BJP een smadelijke verkiezingsnederlaag in de deelstaat Bihar. Bij de ambtswoning van Cameron demonstreerden donderdag enkele honderden mensen tegen het bezoek van Modi.