Nieuws/Binnenland
480916
Binnenland

'De G. sprak over doden meisje'

DEN BOSCH - In de moordzaak van Nicole van den Hurk heeft zich deze week iemand gemeld bij de politie die zegt dat hij verdachte Jos de G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Die persoon heeft een ernstig vermoeden dat hij sprak over Nicole van den Hurk. Dat meldde de aanklager donderdag voor de rechtbank in Den Bosch.

Deze nieuwe getuige zou zich eerst bij De Telegraaf hebben gemeld, schrijft die krant donderdag. Daarna pas zou hij de meldkamer hebben gebeld. "Wat zegt het over de getuige als hij eerst naar de krant gaat en dan pas naar de politie?", vroeg De G.'s advocaat Job Knoester zich donderdag af.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechtszaak even wordt stilgelegd, om nader onderzoek te doen naar de verklaringen van degene die zich gemeld heeft. Volgens het OM is er al een verkennend gesprek geweest met de melder. Daarop is geconcludeerd dat de verklaring relevant kan zijn, en dus verder moet worden onderzocht. Het OM denkt dat er ook een tweede persoon is die over soortgelijke informatie beschikt.

De advocaten van De G. zien hier niets in. Ze zeggen dat het wel vaker gebeurt dat getuigen zich melden op het laatste moment, en dat het maar de vraag is of de informatie die deze persoon heeft, niet gewoon afkomstig is uit de uitvoerige mediaberichtgeving rond de zaak. Ook heeft de verdediging nog niet kunnen toetsen of het echt om een serieuze melding gaat. Dat het OM zonder precieze onderbouwing zegt dat de verklaring heel belangrijk is, is ongehoord volgens de advocaat.

Het was de bedoeling dat het OM donderdag de strafeis bekend zou maken. De rechtszaal zit helemaal vol pers en nabestaanden.

Volg de rechtszaak vanaf 09:00 uur live via de Twitterfeed van onze verslaggever Sophie Kluivers

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");