Nieuws
480930
Nieuws

AEX valt door Fed en bedrijfscijfers

Amsterdam - Het Damrak ging vandaag stevig onderuit. Beleggers verkochten aandelen vanwege zwakke bedrijfsberichten en teleurstellende toespraken van bestuurders van centrale banken. Vooral Aegon ging hard onderuit. Midkapper TomTom blonk uit.

De AEX-index eindigde 2% lager op 459,9 punten. De AMX-index zakte 1,6% naar 682,2 punten.

In heel Europa hadden verkopen het voor het zeggen. Frankfurt en Parijs verloren 1,2% respectievelijk 1,9%.

Handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank schrijft de terugval van de beurzen vooral toe aan tegenvallende berichten van Europese bedrijven. ,, De kwartaalcijfers van Aegon, het Duitse energiebedrijf RWE en het Britse Rolls Royce stelden teleur. Vooral de winstwaarschuwing van Rolls Royce komt als een klap, aangezien het bedrijf niet alleen in de auto- maar ook in de vliegtuigsector een belangrijke speler is. Ik constateer ook dat de markt vermoeidheidsverschijnselen vertoont en adviseer beleggers voorzichtig te opereren."

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB wijst bovendien op tegenvallende macro-economische ontwikkelingen. ,,De Europese productiecijfers stelden teleur en de prijzen van olie en andere grondstoffen blijven onder druk staan. Voorts sprak ECB-president Mario Draghi vanochtend opnieuw zijn zorgen uit over de inflatie. Hij zal over enkele weken dan ook nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigen, maar daar zijn de beurzen al op vooruitgelopen."

Toespraken van Fed-bestuurders drukten het sentiment eveneens. James Bullard gaf aan dat er geen reden is om vast te houden aan het zeer verruimende monetaire beleid. Jeffrey Lacker en Eric Rosengren lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Westerterp twijfelt er niet aan dat de Fed de rente volgende maand verhoogt. ,,Het laatste banenrapport was schrikbarend goed. De inflatie loopt bovendien op door de stijgende lonen."

Aegon gedumpt

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde Aegon met een min van 11,1% stevig onderaan, na de publicatie van een kwartaalverlies. Kepler Cheuvreux sprak van zeer teleurstellende cijfers. KBC maakte zich zorgen over de dekking. De verzekeraar liet zich niet uit over de ontwikkeling onder de nieuwe regels van Solvency II.

ArcelorMittal verloor 6,2%, in reactie op de verdere daling van de staalprijzen en het zwakke kwartaalbericht van het Duitse staal- en industrieconcern Salzgitter.

Kabelmaatschappij Altice werd 3,8% teruggezet.

Kunstmestproducent OCI zakte 1,9%, na de publicatie van licht tegenvallende kwartaalcijfers.

Uitzender Randstad wist met een 0,2% hoger slot als enige AEX-fonds het hoofd boven water te houden.

Midkapper Fagron ging 10,9% omlaag. De Amerikaanse justitie heeft vragen gesteld in het kader van een fraudezaak in de sector van op maat bereide geneesmiddelen. Van een aanklacht is nog geen sprake.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging 5,5% terug, na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Volgens Westerterp blijft terughoudendheid geboden, vooral vanwege de moeilijke situatie bij zijn Braziliaanse afnemer Petrobras.

TomTom schoot 8,2% omhoog, dankzij een overeenkomst met Uber. Zijn taxichauffeurs gaan de gegevens van het Nederlandse navigatiebedrijf gebruiken.

Smallcap Stern Groep ging 0,1% vooruit. De autodealer rapporteerde een flink hoger kwartaalresultaat en liet zich positief uit voor het gehele jaar.

Refresco daalde 0,4%. De producent van frisdranken en sappen rapporteerde een meevallende omzetgroei over het derde kwartaal, maar gaf wel een voorzichtige prognose af.

RoodMicrotec verloor op de lokale markt 5,6%. De toeleverancier aan de chipsector zag de omzet in het derde kwartaal licht toenemen en handhaafde zijn verwachtingen.

AND zakte 0,7%, hoewel de kaartenmaker een aanzienlijke omzet- en winststijging over de eerste negen maanden van 2015 rapporteerde.

Iedere ochtend al het financiële nieuws in je mailbox ontvangen? Meld hier aan