Nieuws/Binnenland
480931
Binnenland

Bewoners krijgen stem in komst azc

VOORBURG - Een uniek burgerreferendum in Leidschendam-Voorburg moet aantonen wie er voor en tegen de komst van een azc is. Bewoners en ondernemers hebben het initiatief genomen, omdat ze zich 'niet gehoord voelen' door de gemeente.

Om erachter te komen of er draagvlak is, worden de komende dagen op 30.000 adressen brieven bezorgd, waarin wordt opgeroepen een stem uit te brengen.

"Er zijn inspraakavonden geweest, maar daar konden voor- en tegenstanders niet hun mening geven", zegt ondernemer Rob de Groot. "Op deze manier kunnen ze dat alsnog doen. De indruk is nu dat er veel tegenstanders zijn. Het referendum kan daar uitsluitsel over geven." Volgens De Groot kan er ook worden gestemd via een plaatselijke website.

In Leidschendam-Voorburg worden mogelijk 800 asielzoekers opgevangen. De locatie die in beeld is ligt op het terrein van een gesloten behandelcentrum voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Omwonenden, die de groep veel te groot vinden, kregen eerder een bezoek van Lodewijk Asscher.

De gemeenteraad neemt op 15 december een beslissing over de komst van een AZC.