Nieuws/Binnenland
480936
Binnenland

PvdA: stop met gijzelingen

DEN HAAG - Stop met mensen achter de tralies zetten omdat ze bijvoorbeeld een verkeersboete niet kunnen betalen. Pas als de problemen met deze gijzelnemingen zijn opgelost, kan het "paardenmiddel" weer ingezet worden. Dat zegt PvdA-er Jeroen Recourt donderdag in reactie op het stevige rapport van de Nationale ombudsman.

Ombudsman Reinier van Zutphen concludeert dat mensen die hun boetes wel willen maar niet kunnen betalen, omdat ze simpelweg geen geld hebben, ten onrechte door de overheid beroofd worden van hun vrijheid. Volgens hem vraagt het Openbaar Ministerie nog steeds om het gevangenzetten van mensen zonder uit te zoeken wat de reden is dat ze bijvoorbeeld hun verkeersboete niet voldoen.

"Deze mensen breng je hierdoor alleen maar verder in de problemen", zegt Recourt. "Het is groot onrecht wat deze duizenden mensen wordt aangedaan." Het Kamerlid van de coalitiepartij is het met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) eens dat gijzelingen nodig kunnen zijn "voor mensen die hun middelvinger opsteken naar de rechter. Maar de zaken moeten wel goed onderbouwd zijn, voordat mensen in de cel worden gezet."

VVD-Kamerlid Foort van Oosten voegt toe dat er ook aan andere dwangmiddelen dan gijzeling gedacht zou moeten worden, zoals bijvoorbeeld het innemen van een rijbewijs of in beslag nemen van de auto. "Voordeel daarvan is dat het zeer effectief kan zijn, zonder iemands vrijheid aan te tasten."

Dijkhoff heeft donderdag laten weten begin volgend jaar met vervolgstappen te komen voor verdere verbetering.