Nieuws
480946
Nieuws

Microsoft toont heden en verleden

In de technologie draait alles om innovatie. Voor traditie is weinig respect. Toch zie je pas hoe snel de ontwikkelingen gaan wanneer je terugkijkt. Op de interactieve tentoonstelling Microsoft FutureProef blikt de technologiereus terug op veertig jaar technologie en laat proeven aan nieuwe en toekomstige technologie.

Zo moeten bezoekers voor een kop koffie hun mooiste glimlach laten zien. Met het Project Smile koffiezetapparaat toont Intel de mogelijkheden van zijn RealSense technologie. Ook de nieuwste Lumia is voorzien van deze technologie, waardoor het toestel de gebruiker herkent en vingerafdrukscanner of code niet langer nodig zijn voor de ontgrendeling.

Maar er zijn niet alleen nieuwe producten te bewonderen. De reis van het verleden naar het heden, noemt Edwin Hageman, directeur van Microsoft Nederland, het meest bijzonder aan de tentoonstelling. Met een tijdlijn die begint in 1976 wordt de ontwikkeling van de mobiele telefoon zichtbaar. Van de populaire Nokia 3310 met bellen en sms'en als hoofdtaak tot de Lumia 950 die, in combinatie met een speciaal Continuum-dock, verandert in een Windows 10 pc. De bezoeker reist ook van MS DOS naar Windows 10 en van floppy disk naar de cloud.

Met FutureProef wil Microsoft laten zien dat het bedrijf een nieuwe richting is ingeslagen. "We zijn als bedrijf opener geworden, iedereen mag onze producten gebruiken of ze nou werken met Android, iOS, Mac of Windows", vertelt Hageman. "En we zijn weer innovatief, kijk naar de Hololens." Deze augmented reality-bril die virtuele voorwerpen in 3D aan de leefomgeving toevoegt is helaas niet fysiek aanwezig op de tentoonstelling, maar wel als hologram te bewonderen.

Microsoft FutureProef vindt plaats van 14 tot en met 22 november in M-Lab, Amsterdam-Noord en is voor iedereen vrij toegankelijk.