Nieuws
480963
Nieuws

Help schapen de winter door

WAGENINGEN - Een groot aantal traditionele schaapherders heeft geen geld meer om hun kudde door de winter te helpen. Er is minstens 30.000 euro nodig om wintervoer te kopen en stallen te huren.

Dat staat in een noodkreet van het Gilde van Traditionele Schaapherders. Het gilde is dinsdag op internet een donatie-actie gestart om te voorkomen dat schaapherders hun kudde naar het slachthuis moeten brengen.

Volgens het gilde zijn er in Nederland nog veertig herders die met een eigen kudde over de heide lopen. De zelfstandige herders krijgen steeds meer concurrentie van begrazingsbedrijven, die een kudde in opdracht een natuurgebied laten afgrazen. Er loopt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar de toekomst van herders. Het resultaat daarvan is naar verwachting begin volgend jaar klaar.

Het gilde hoopt voldoende geld binnen te krijgen om ook een zogeheten broodfonds te starten. Daar kunnen herders een beroep op doen als ze tijdelijk niet in staat zijn met hun kudde rond te trekken.