Nieuws/Binnenland
480973
Binnenland

Glorie en ondergang van Wilhelm II

Paleis Het Loo heeft deze week de tentoonstelling ’Der Kaiser!’ geopend. Een expo die het roerige leven van Keizer Willem II in beeld brengt.

Willem II, de laatste keizer in Europa, heeft een roerig leven gehad. De expositie brengt zijn, zeker niet saaie, leven in beeld, van gloriejaren tot troonsafstand. Al bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het Duitse Rijk. Zijn leven aan het hof was keizerlijk uitbundig met grootse feesten en militaire parades.

Trotse Willem

De keizer was trots op zijn afstamming van stadhouder Frederik Hendrik, hij mocht zich dan ook ’Prins van Oranje’ noemen. In 1914 stortte hij zich vol overgave in de Eerste Wereldoorlog, maar het einde van die oorlog betekende ook het einde van zijn keizerrijk. Hij kreeg asiel in het neutraal gebleven Nederland en vestigde zich op het Utrechtse Huis Doorn, waar hij verbleef tot aan zijn dood in 1941.

Niet alleen zijn keizerlijke glans komt aan bod,  ook op de persoonlijke eigendommen die de ex-keizer mee naar Nederland nam: de geschenken van zijn grootmoeder koningin Victoria van Engeland, zijn reissouvenirs, oorlogsdagboekjes en het speciaal voor hem gemaakte eetgerei, vanwege een verlamde linkerarm.

Galadiner

 Hoogtepunt in de expositie is de dinertafel zoals deze eruit zag tijdens het galadiner, dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria in 1913 in Berlijn gaven ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter.

www.paleishetloo.nl