Nieuws
480990
Nieuws

De 12 beste freewaretips van oktober

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment en nieuwe versies van 'evergreens'.

Tip 01: Unchecky

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We hebben al eerder het programma Unchecky genoemd. Unchecky hield een oogje in het zeil als jij een programma probeerde te installeren. Unchecky was er op gebrand om stiekeme vinkjes op te merken tijdens de installatieprocedure waardoor je per ongeluk toestemming gaf om allerlei rommel te installeren. Onlangs is Unchecky overgenomen door Reason Security. De functies van Unchecky zijn ondergebracht in het beveiligingsprogramma Reason Core Security onder de naam 'bundle protection'.

Reason Core Security is een antimalwareprogramma met vergelijkbare functies als MBAM (Malwarebytes Anti-Malware). De basisversie van Reason Core Security heet Standard Protection en is de gratis versie van de betaalde 'grote broer' Complete Protection. De gratis versie voldoet uitstekend om spyware en andere ongenode gasten te verwijderen, maar ontbeert 'realtime bescherming'. De optie 'bundle protection' is wel aanwezig in de gratis versie en dat maakt Reason Core Security Standard Protection al de moeite waard om te installeren.

Tip 01 Reason Core Security Standard Protection beschikt over de functies van het populaire programma Unchecky.

Tip 02: Iso op een stick

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Een iso-bestand is een digitale kopie van een cd, dvd of blu-ray-schijfje. Een iso-bestand wordt onder andere gebruikt om een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of Linux) op een schijfje te krijgen zodat je computer hiervan op kan starten en het besturingssysteem geïnstalleerd kan worden. Je kunt een iso-bestand via de rechtermuisknop branden op een schijfje, hiervoor heb je geen extra software nodig.

Als je geen cd/dvd-brander hebt, kun je een iso-bestand ook op een usb-stick zetten. Dit houdt niet in dat je het iso-bestand domweg kopieert naar de stick, hiervoor is wél een extra programma zoals ISO to USB voor nodig. Start ISO to USB, klik op Browse en wijs het iso-bestand aan dat je hebt gedownload. Kies bij Drive de schijfletter van je usb-stick en klik op Burn om de stick aan te maken. Tijdens het aanmaken wordt de stick volledig gewist, oppassen dus welke stick je gebruikt (en schijfletter) je aanwijst.

Tip 03: Anti-eilandjes

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows 7, 8(.1)

Spotify, Google Music, Xbox Music en iTunes hebben één ding gemeen: het zijn allemaal 'eilandjes' die elkaar tegenwerken en dat is jammer. Tomahawk stelt de muziek centraal en koppelt (indien mogelijk en toegestaan) meerdere diensten aan elkaar. Zo kun je muziek luisteren uit je eigen collectie, maar ook van Spotify, YouTube, SoundCloud en nog veel meer bronnen. Alles wordt samengebracht in één overzichtelijke speler. Tomahawk werkt intuïtief als je het programma eenmaal hebt ingesteld, maar dit kost wel enige moeite.

Het begint bij het aangeven welke plug-ins en diensten je wilt gebruiken. Druk op Ctrl+M om het basismenu weer te geven. Ga naar Instellingen / Tomahawk instellen en activeer de diensten die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Klik op Collectie en geef aan waar je mp3-bestanden te vinden zijn. Je kunt meerdere locaties opgeven en deze automatisch laten scannen.

Je eigen mp3's vind je onder Jouw muziek, maar de krachtige zoekfunctie werkt nog beter. Je meest recente zoekopdrachten blijven bewaard en staan links in beeld onder Bladzijdes openen.

Tip 03 Tomahawk speelt je eigen muziek af, maar ondersteunt ook online diensten als YouTube en Spotify.

Tip 04: Bureaubladfoto's

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Als je op zoek gaat naar mooie bureaubladfoto's kom je vaak op websites terecht die veel meer aanbieden dan foto's. Voor je het weet heb je ergens op geklikt en per ongeluk een programma gedownload met allerlei reclame. Wallpapers Bot is een handig programmaatje om dit te voorkomen. Wallpapers Bot biedt een zoekmachine die meerdere fotoarchieven doorzoekt. Vervolgens kun je een gevonden foto downloaden, bekijken en als je dat wenst direct instellen als achtergrondfoto. Wallpapers Bot heeft een overzichtelijke vormgeving zonder overbodige extra's. Dit maakt dat je snel een mooie foto hebt gevonden en deze binnen een paar muisklikken hebt ingesteld.

Tip 04 Wallpapers Bot zoekt naar mooie foto's van goede kwaliteit die je als bureaubladachtergrond kunt instellen.

Tip 05: Shredder

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

De prullenbak van Windows lijkt het meeste op de afvalcontainer. Je kunt er van alles ingooien, maar een geïnteresseerde zal weinig moeite hebben om het weer tevoorschijn te halen. Dankzij Quick Erase voorkom je dit. Het programma haalt een bestand dat je echt wilt vernietigen door een soort digitale versnipperaar zodat zelfs de meest geavanceerde software het bestand niet meer kan herstellen. Je hebt de keuze uit veertien 'vernietigingsprofielen'. Quick Erase is eenvoudig in gebruik, maar voorzichtigheid is wel geboden: eenmaal vernietigd, is het voor altijd weg! Als extra veiligheidsdrempel geeft Quick Erase voor het vernietigen een waarschuwing en kun je slechts één bestand tegelijk door de shredder halen.

Quick Erase heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand en pak de inhoud uit. Start het programma in Windows Verkenner via het bestand QuickErase.exe. Quick Erase is geen vervanging van de Windows-prullenbak, maar een handige tooltje om achter de hand te hebben.

Tip 05 Dankzij Quick Erase heeft je computer nu ook een bestandsshredder en kun je gegevens door de versnipperaar halen.

Tip 06: Foto back-up

Geschikt voor: OS X, Windows 7, 8(.1)

Flickr.com is een van de meest populaire fotodiensten. Je krijgt er 1000 GB (!) gratis opslagruimte en dat is waarschijnlijk voldoende voor je hele fotocollectie. Flickr Uploadr is een handig programaatje om je foto's van je computer op Flickr te krijgen. Dit gaat volledig automatisch. Het enige wat je nodig hebt, is een gratis Flickr-account en Flickr Uploadr. Geef aan waar je foto's te vinden zijn op je computer en Flickr Uploadr doet de rest. Je kunt meerdere mappen opgeven.

Flickr Uploadr controleert de mappen automatisch en stuurt nieuwe afbeeldingen naar je Flickr-account. Zo heb je altijd een goede back-up van je foto's op een andere locatie. Je kunt de foto's op Flickr ook bekijken via je smartphone of tablet. Op deze manier maak je de digitale collectie op je computer ook beschikbaar op de bank of onderweg. Je foto's worden standaard niet publiekelijk zichtbaar. Via Flickr.com kun je de foto's wel zichtbaar maken voor anderen, bijvoorbeeld door een album samen te stellen en dit te delen.

Tip 06 Flickr Uploadr stuurt foto's uit één of meerdere mappen op je computer direct naar Flickr.

Tip 07: Dubbele verkenner

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Vooruitgang is niet altijd een verbetering. Windows Verkenner is uitgegroeid tot een alleskunner, maar vooral experts verliezen door alle toeters en bellen soms het overzicht.

Double Commander gaat een flinke stap terug in de tijd en presenteert een Windows Verkenner waarbij vooral bestanden centraal staan. Het programma heeft een linker- en een rechterdeel. In beide vensters kun je een locatie openen, bijvoorbeeld links een map met afbeeldingen en rechts de inhoud van je usb-stick. Vervolgens kun je bestanden eenvoudig van de ene naar de andere kant kopiëren of verplaatsen.

Double Commander voelt een beetje Spartaans aan, maar dat kan de doelgroep van het programma waarschijnlijk waarderen. Double Commander heeft geen modern 'lint' waarmee je acties kunt uitvoeren. Alle opties zijn terug te vinden in uitgebreide, klassieke menu's. Je kunt Double Commander naast de standaard Windows Verkenner gebruiken.

Tip 07 Double Commander gaat vergeleken met Windows Verkenner een stapje terug in de tijd, maar dat is niet per se een nadeel!

Tip 08: Audio bewerken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Zoals CCleaner bijna een synoniem is voor een schoonmaakprogramma, is Audacity dat voor een gratis programma om muziekbestanden mee te bewerken. Audacity heeft er eindelijk een geduchte tegenhanger bijgekregen: Ocenaudio is een handig programma voor basisbewerkingen in audiobestanden en handig als je bijvoorbeeld een fragment uit een liedje wilt knippen. Ocenaudio heeft een aantal streepjes voor op vergelijkbare programma's. Zo ziet Ocenaudio er modern uit, oogt het overzichtelijk en is het eenvoudig in gebruik. Hier staat tegenover dat de mogelijkheden beperkt zijn, maar nog steeds voldoende voor incidenteel gebruik. Je kunt bestanden inladen, goede selecties maken en indien gewenst allerlei filters toepassen. Verder beschikt Ocenaudio over exportmogelijkheden naar alle bekende audio-indelingen.

Tip 08 Ocenaudio is een audiobewerkingsprogramma en een alternatief voor Audacity.

Tip 09: Zonsondergang

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

In de echte wereld gaat de dag langzaam over in de avond, komt de nacht vanzelf en wordt het de volgende ochtend weer licht. Het beeldscherm op je bureau trekt zich hier niets van aan. Dat kan minder prettig zijn voor je ogen als je lang achter je scherm zit en flink moet doorwerken.

SunsetScreen kan hier iets aan doen. Het programma past de helderheid van je beeldscherm automatisch aan zodat je zowel overdag als 's avonds geniet van optimale lichtsterkte. SunsetScreen verandert de helderheid en kleuren, bijvoorbeeld naar een iets 'koelere' weergave in de avond voor als het donker wordt buiten. De aanpassingen worden geleidelijk ingezet. Experimenteer met verschillende instellingen voor het beste resultaat. Plaats ook een vinkje bij Load on Win startup om er voor te zorgen dat het programma automatisch opstart.

Tip 09 SunsetScreen past de helderheid van je beeldscherm automatisch aan en dat kan prettig zijn voor je ogen!

Werkt het onder Windows 10?

We hebben de meeste programma's getest onder Windows 10 en hierbij geen problemen ondervonden. Het is dan ook te verwachten dat vrijwel alle programma's die werken onder Windows 8.1 het ook probleemloos doen onder Windows 10. In de volgende editie van de freewarerubriek verwachten we dat alle programmamakers ook zelf uitvoerig getest hebben onder Windows 10. Kun je problemen verwachten? Waarschijnlijk niet of niet noemenswaardig.

Sommige systeemhulpprogramma's werken mogelijk nog niet optimaal. Zoals we bij vorige Windows-introducties zagen hebben sommige softwaremakers even de tijd nodig om een nieuw besturingssysteem optimaal te ondersteunen. Zorg wel dat je de juiste programmaversie binnenhaalt als een maker zowel een 32- als 64bit-versie aanbiedt. Dit laatste verdient de voorkeur als je Windows-versie het toelaat. Je vindt de juiste versie via de toetscombinatie Windows-toets+Pause achter Type systeem.

De meeste programma's die werken onder Windows 8.1 zullen ook probleemloos functioneren onder Windows 10.

Tip 10: Ander formaat

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Als je een filmbestand hebt gedownload, wil dat nog niet zeggen dat het probleemloos afspeelt op al je apparaten. Zo hebben veel tablets en smartphones moeite met grote mkv-bestanden, als het überhaupt al lukt om het bestand op je toestel te krijgen. Any Video Converter Free is een handige 'alleseter' en zet filmbestanden om naar een ander formaat. Technische kennis van codecs (codering van filmbestanden) is niet nodig, je kunt direct een profiel kiezen. Voor alle bekende toestellen en besturingssystemen heeft Any Video Converter Free een profiel, bijvoorbeeld voor diverse iOS-apparaten, Android-toestellen en Windows Phone.

De filmbestanden hoeven niet per se op je computer te staan. Met URL toevoegen haalt het programma de filmpjes direct op van YouTube, Facebook, Vimeo en andere videobronnen. Leuk detail is dat je met Any Video Converter Free ook filmpjes kunt omzetten naar mp3's. Dit voelt een beetje aan als 'cassettebandjes opnemen van de radio', maar het werkt uitstekend! Het spreekt voor zich dat je Any Video Converter Free niet mag gebruiken om auteursrechten te schenden of andere illegale praktijken. Wees alert tijdens de installatie om extra software te voorkomen. Let wel op: Any Video Converter Free bevat OpenCandy, een advertentieplatform die door veel mensen als ongewenst wordt beschouwd.

Tip 10 Any Video Converter Free zet videobestanden om naar een ander formaat en kan filmpjes van YouTube en dergelijke downloaden.

Tip 11: Taakbeheer 2.0

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Gevorderde computeraars zijn bekend met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Hiermee roep je Windows Taakbeheer op en zie je welke programma's (en onderdelen) er actief zijn.

Process Explorer graaft net iets dieper en heeft nog meer mogelijkheden. Het expertgereedschap komt van een bedrijf dat onderdeel is van Microsoft en biedt een diepe inkijk in de systeemprocessen. Je kunt processen beëindigen, opnieuw starten of opzoeken waarvoor het dient. Dit laatste is handig als je een programma ziet dat je niet direct herkent. Gebruik de rechter muisknop en kies Search online.

Tip 11 Process Explorer laat zien welke processen en programma's er actief zijn op je computer.

Tip 12: Werkbalken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Wij zijn op de redactie altijd op zoek naar handige programma's die uitblinken in één trucje. Avast Browser Cleanup is zo'n programma en helpt bij het verwijderen van werkbalken uit je browser(s), ook wel 'toolbars' genoemd. Sluit al je browsers voordat je met Avast Browser Cleanup aan de slag gaat. Het handige aan Avast Browser Cleanup is dat het de meest populaire browsers ondersteunt vanuit één overzicht: Internet Explorer, Firefox en Chrome. Klik bijvoorbeeld op het Firefox-icoontje om te zien welke extra's er geladen worden. Standaard worden populaire extra's verborgen.

Haal het vinkje weg bij Add-ons met een goede beoordeling verbergen om alles te zien. Gebruik de knop Verwijderen om een uitbreiding te deinstalleren. Als een werkbalk het gevolg is van spyware of adware moet je dit probleem eerst oplossen om te voorkomen dat de zojuist verwijderde rommel weer automatisch wordt geïnstalleerd.

Tip 12 Avast Browser Cleanup maakt het eenvoudig om ongewenste uitbreidingen te verwijderen uit je browser(s).

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar één of meer programma's bij krijgt. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen. Bij twijfel: test een programma eerst via de dienst VirusTotal.

Wees altijd alert als je een programma installeert: voor je het weet, installeer je overbodige extra's of worden er instellingen aangepast.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl