Nieuws/Buitenland
481019
Buitenland

Europese actie tegen groep mullah Krekar

ROME - De politie heeft in een reeks Europese landen zeker zeventien arrestaties verricht in een actie tegen een "actieve terreurgroep" die geleid zou worden door de Iraaks-Koerdische jihadist Faraj Ahmad Najmuddin, beter bekend als mullah Krekar.

Krekar werd in september 2002 op doorreis in Nederland aangehouden op verzoek van Jordanië. Hij werd begin 2003 op een vliegtuig gezet naar Noorwegen waar hij in 1991 als Koerdisch vluchteling was neergestreken.

Krekar zit momenteel weer vast in Noorwegen. De groep jihadisten heeft volgens de Britse krant The Guardian onder meer plannen gesmeed om Noorse diplomaten te ontvoeren in Europa en in het Midden-Oosten.

Vier arrestaties waren donderdagmorgen in het noorden van Engeland, zes in Italië en drie in Noorwegen. Ook in Duitsland, Finland en Zwitserland zijn mensen zijn opgepakt die tot de groep zouden behoren. Volgens Italiaanse media gaat het in totaal om zestien Koerden en een man uit Kosovo.

Behalve plannen om Noorse diplomaten te ontvoeren zou de groep (zelfmoord)aanslagen beramen in Europa en strijders werven voor de oorlog in Syrië en Irak. De jihadistengroep was volgens de onderzoekers een tak van Ansar al-Islam, die Krekar in 2001 in het noordoosten van Irak heeft opgericht. Die club jihadisten is in 2014 opgegaan in Islamitische Staat.