Nieuws/Binnenland
481023
Binnenland

OM mag met eis komen in Endstra-zaak

AMSTERDAM - De officieren van justitie Sabine Tammes en Michiel van IJzendoorn komen donderdagmiddag toch met een strafeis tegen de drie verdachten van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra. De rechtbank besloot dat de zaak verder kan gaan, ondanks dat er volgens de verdediging ontlastende informatie is achtergehouden voor de rechtbank en de advocaten.

Die ontlastende informatie is afkomstig uit eerdere verklaringen van 'kerngetuige' en CIE-informant Hidir K. die rechtbank en verdediging deze week pas ontvingen, en die volgens advocaat Nico Meijering met name een heel ander licht werpen op de rol van verdachte Özgür C.

Van C. werd in een busje, dat werd gebruikt bij de liquidatie van Endstra, een parkeerkaart gevonden met zijn vingerafdruk. De verdachte beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht, en heeft dus geen verklaring gegeven voor die vingerafdruk. In een verklaring bij de Criminele Inlichtingen Eenheid zei Hidir K. over Özgür C. dat "die arme jongen straks onschuldig in de boeien wordt geslagen". Özgür C. zou bezig zijn geweest met een wiet-deal en daarom was het busje op die plek geparkeerd. Hij zou niets met de liquidatie te maken hebben gehad.

Falen

Tijdens zijn getuigenverhoor vorige week herhaalde Hidir K. dat niet. Meijering vroeg de rechtbank om de recente getuigenverklaring van de kerngetuige niet als bewijs toe te laten. "Hier wordt een ongekend falen van de opsporing blootgelegd." Volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van "een grove schending van de procesorde".

Het requisitoir telt 80 pagina's. Het zal nog enkele uren duren voordat de verdachten Ali N., Özgür C. en de afwezige Ziya G. weten wat het OM voor hen in petto heeft. De man die ervan wordt verdacht dat hij daadwerkelijk de dodelijke schoten afvuurde op Endstra, Namik Abassov, overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Volg het requisitoir via de tweets van rechtbankverslaggever Saskia Belleman.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");